El govern espanyol ho té clar: el pacte entre el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa contempla un “finançament singular” per a Catalunya i no inclou en cap cas un concert econòmic. Qui s’ha pronunciat novament avui ha estat la portaveu Pilar Alegría, que ha evitat pronunciar l’expressió “concert econòmic” malgrat la insistència dels periodistes. “El que està pactat amb ERC està reflectit en un acord que es complirà i la literalitat és clara: es parla de finançament singular i de solidaritat interterritorial, aquests són els termes que es recullen en l’acord”, ha esgrimit en la roda de premsa posterior el primer Consell de Ministres després de les vacances. “Els convido que llegeixin la literalitat de l’acord”, ha insistit.

🔎 Pedro Sánchez arrenca un curs polític marcat pel finançament català, la migració i la corrupció

 

 

Fonts del govern espanyol reiteren que “«concert» com tal no apareix enlloc del document” i demanen temps per donar més detalls sobre com es materialitzarà el pacte. Preguntades per si l’acord entre el PSC i ERC comporta una “sobirania fiscal” més gran, com sí que recull el text, les mateixes veus assenyalen que està “clar que hi ha una autonomia fiscal més gran”, sense esmentar la paraula “sobirania”, quan hi ha un “finançament singular” i una “ampliació de l’autogovern”.

Per a Pilar Alegría, el més rellevant en l’acord entre socialistes i republicans és “llegir el document” per “comprovar el que es diu”. “Es parla d’aprofundir l’autogovern de Catalunya i de la solidaritat interterritorial”, ha afegit Alegría, que ha reivindicat que són dos extrems que s’aconsegueixen amb el “compromís del govern espanyol amb Catalunya i amb la resta de comunitats autònomes”. Així mateix, ha argumentat que hi ha altres comunitats autònomes, com les Illes Balears, que també tenen un “finançament mor de la seva singularitat”.

“El govern espanyol vol abordar amb el PP el model de finançament”

Preguntada en diverses ocasions per aquesta qüestió, Pilar Alegría ha deixat clar que la Moncloa “vol abordar amb el PP i amb les comunitats autònomes el model de finançament” i ha lamentat que els populars “s’oposin a tot”. “Desconeixem quines són les seves propostes”, ha afegit. Just ahir els barons del PP van firmar un manifest conjunt contra la “independència fiscal” de Catalunya: sostenien que el pacte PSC-ERC és un “intent il·legítim de modificar la Constitució per la porta d’enrere”, però no defensaven cap model concret. “En la primera reunió entre Sánchez i Feijóo, aquest va ser un dels temes que el president espanyol va posar sobre la taula i l’únic que vam escoltar per part del líder del PP va ser un silenci eixordador”, ha afirmat la portaveu, que ha recordat que entre 2019 i 2025 el govern espanyol haurà distribuït 300.000 milions d’euros entre les comunitats autònomes. Fonts del govern espanyol reconeixen que, si no hi ha el PP, “la possibilitat de reformar finançament autonòmic es complica”.

El govern espanyol es compromet a presentar uns nous pressupostos encara que no tingui els vots garantits

En la mateixa roda de premsa, Pilar Alegría ha verbalitzat el compromís del govern espanyol d'elaborar uns nous pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2025. “La nostra intenció, tasca i responsabilitat és presentar uns pressupostos en temps i forma i treballarem per fer-ho possible”, ha assegurat. La portaveu ha apel·lat directament a la “responsabilitat” de tots els partits polítics perquè permetin que s’aprovin i ha volgut deixar clar que el govern espanyol és “conscient de les seves responsabilitats i les seves tasques” i “treballarà parell presentar uns nous pressupostos conformes amb la conjuntura econòmica”. “Quan aquest govern compleixi la seva tasca, entra també la responsabilitat dels diferents grups polítics, els correspondrà dir el que considerin sobre aquests nous comptes”, ha afegit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!