El discurs del govern espanyol no ha canviat ni una coma des que l'ONU va publicar el dictamen del Comitè dels drets humans en que sentenciava que l'Estat havia violat els drets polítics d'Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Josep Rull quan van ser suspesos com a diputats del Parlament. Ara, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha defensat que "el que és important és que ja estem en una nova etapa a Catalunya de diàleg, d'acords, de superació del conflicte" en la qual es fa "política de debò, útil per superar aquella etapa absolutament pèssima en la història del nostre país que no va dur enlloc". Anant més enllà, Bolaños ha remarcat que el text "no és vinculant", però que l'executiu l'estudiarà.
Poques hores després que es publiqués un dictamen que ha suposat una bona notícia per l'independentisme i que des Junts s'ha utilitzat per defensar la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, el govern espanyol ja s'espolsava les culpes. La primera a pronunciar-se va ser la ministra de Transports i Mobilitat, Raquel Sánchez, que també havia estat alcaldessa de Gavà. Així, va assegurar als passadissos del Congrés que els PSOE "respecta escrupolosament totes les decisions" del comitè en qüestió.
A més, com ha fet aquest divendres Bolaños, Sánchez també va insistir en el discurs socialista de l'aposta pel diàleg a Catalunya, contrastant-ho amb el que va fer el govern Rajoy contra l'independentisme: "Queda clar que aquest govern aposta pel diàleg, que ha desterrat l'actitud de la confrontació que va exercir el PP, i que el retrobament i el diàleg són les úniques alternatives que existeixen", reflexionava.
Compromís per pujar l'SMI
Bolaños també s'ha referit avui al compromís del govern espanyol amb apujar el salari mínim intergeneracional, un tema que ha tornat a posar damunt la taula la vicepresidenta Yolanda Díaz. El ministre ha assegurat que des de Moncloa existeix un comprimís "indiscutible", en el que espera poder treballar amb el conjunt dels agents socials per "millorar la vida dels treballadors". La intenció del ministeri de Treball és fixar l'SMI al 60% del salari mitjà pel 2023, últim any de la legislatura.
En aquest sentit, ha tret pit de la gestió de Sánchez sobre l'SMI, recordant que a l'inici del mandat del govern de coalició, aquest era de 700 euros, una xifra que tres anys després ha arribat fins als 1.000 euros. "Imagineu-vos com seria la vida dels treballadors amb un salari de 700 euros", ha deixat caure.