La llei d’amnistia no apareixerà en el BOE fins d’aquí a uns dies i és probable que no entri en vigor abans de les eleccions europees, que se celebraran el diumenge de la pròxima setmana, 9 de juny. La norma que ha de reparar la persecució judicial a independentistes s’ha aprovat aquest dijous de forma definitiva al Congrés dels Diputats. Ara, abans que la pilota quedi a les mans dels jutges espanyols, el text haurà de publicar-se al Butlletí Oficial de l’Estat. Però fonts del govern espanyol rebaixen les presses de l’independentisme: dubten que aquesta publicació sigui immediata. Posen com a exemple la llei d’ensenyament artístic, que va aprovar-se al Congrés ara fa una setmana i encara no ha entrat en vigor.
El recorregut que ha de seguir la llei d’amnistia en els pròxims dies és el següent: publicar-se al Butlletí Oficial de les Corts, després passar al Ministeri de Relacions amb les Corts i posteriorment al ministre de la Presidència i de Justícia. Llavors se li entregarà al rei Felip VI perquè la sancioni i tornarà a les mans del Ministeri, per acabar finalment publicat al BOE. Aquest dijous Félix Bolaños ha explicat que la publicació es durà a terme "com amb totes les lleis", és a dir que "es faran els tràmits oportuns i preceptius" i, per tant, "es publicarà en els pròxims dies".
Les mateixes fonts, pertanyents a la capitania d’aquest Ministeri, preveuen que amb la llei d’amnistia “passarà igual que amb la fi d'ETA”: consideren que el PP, d'aquí a uns anys, se la intentarà apropiar en veure els seus beneficis. De fet, altres fonts del govern espanyol també celebren que en aquesta campanya de les eleccions europees ja puguin treure pit de l’aprovació de la llei. Perquè estan convençuts que els resultats catalans del 12-M han permès fer entendre a la societat espanyola els beneficis de la norma.
Junts per Catalunya i Esquerra Republicana estaran ben amatents en els pròxims dies per veure que la llei acaba publicant-se al BOE. Fonts de la formació capitanejada a Madrid per Míriam Nogueras sostenen que no hi ha cap raó per endarrerir la publicació de la llei al Butlletí Oficial de l’Estat. Encreuen els dits perquè el PSOE no faci “estratagemes” per endarrerir l’entrada en vigor de l’amnistia. ERC, per la seva banda, confia que l’amnistia es publiqui al BOE més aviat que tard, però admeten no saber a hores d’ara quin serà el dia que hi aparegui negre sobre blanc.
Inquietud a la Moncloa pels jutges que vulguin driblar la llei
Després d’haver estat en els últims mesos a les teulades del Congrés i del Senat, la pilota de la llei d’amnistia quedarà ara en mans dels jutges espanyols. Hi ha un cert neguit a la Moncloa amb aquesta darrera etapa que ha de recórrer la norma. Perquè fa uns mesos un grup de juristes —la Plataforma Cívica per la Independència Judicial— publicava una guia sobre com els tribunals poden driblar l’aplicació de la llei presentant qüestions prejudicials a Europa, i ara s’ha sabut que aquest manual s’ha difós a més de 5.000 jutges a través del correu corporatiu del Consell General del Poder Judicial.
Aquest dimarts, Félix Bolaños s’espolsava les seves responsabilitats com a ministre de la Presidència i de Justícia i assenyalava que la potestat sancionadora sobre aquest tema la té el CGPJ, que “és qui haurà de determinar si existeix una intromissió en la independència judicial”. Fonts de la màxima capitania del govern espanyol admeten que a hores d’ara encreuen els dits perquè guies d’aquest tipus no creïn doctrina entre els jutges que hagin d’amnistiar independentistes.