El govern espanyol ha enviat una carta a la presidència del Parlament Europeu en la qual s’insta a què el català, el gallec i l’eusquera puguin ser llengua d’ús als plens de l’Eurocambra, tal com es va acordar a la Taula de Negociació entre el Govern i el govern espanyol del passat 27 de juliol.
La notícia ha transcendit a l’esfera pública després que aquest divendres la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la ministra de Política Territorial i portaveu del govern d’Espanya, Isabel Rodríguez, s’hagin reunit per, segons apunta el govern català en un comunicat, “impulsar accions concretes que permetin desenvolupar els compromisos per a la protecció del català acordats a la Taula de Negociació”.
Concretament, a la trobada, apunten des del Govern, la consellera Natàlia Garriga ha plantejat a la ministra un pla de treball per “garantir que els ciutadans de Catalunya puguin ser atesos a les administracions de l’Estat en català”.
Des de la Moncloa, Isabel Rodríguez, responsable del Consejo de Lenguas, ha explicat la seva tasca en relació amb aquests compromisos per a la protecció i el foment del català i de la resta de llengües oficials. El primer d’aquests compromisos és la carta que ha enviat el govern espanyol a la presidència del Parlament Europeu en la qual es demana que el català, el gallec i l’eusquera, a més del castellà, puguin ser emprats als plens de l’Eurocambra, tal com es va acordar a la Taula de Negociació.
El sistema iOS 16 d'Apple inclou el català
L'empresa americana Apple ha incorporat el català a iOS 16, el nou sistema operatiu dels mòbils Apple. Així, el català serà una de les llengües disponibles en la seva àmplia gamma de productes iPhone. D'aquesta forma, els usuaris catalanoparlants també es podran adreçar a l'assistent d'Apple en català. Es tracta d'una primera passa per complir amb el que la multinacional va anunciar ara fa dos anys.
El setembre de 2020 Apple va comunicar que estava preparant l'assistent intel·ligent Siri perquè entengués el català. La companyia tecnològica buscava un analista que dominés la llengua catalana perquè pogués escoltar i transcriure arxius d'àudio. I, d'aquesta forma, avaluar les respostes de l'assistent d'Apple.
El projecte AINA, un impuls pel català
Pel que fa a la presència del català en les noves tecnologies, destaca el projecte AINA. I és que des que va començar la campanya ‘La nostra llengua és la teva veu’, s’han enregistrat 1.006.000 talls de veu nous i s’ha arribat a 1.400 hores noves gravades. Així, s’han assolit els objectius marcats per a tot el 2022.
Ara, la feina que resta per fer és validar els talls de veu i classificar el registre dels ‘donants’ per saber si s’està contemplant tota la diversitat lingüística del català. Amb tot, AINA està bastint recursos digitals en català perquè empreses i entitats puguin fer servir-los per desenvolupar traductors, assistents o agents conversacionals en català.