El govern espanyol ha denunciat aquest dimarts que alguns governs autonòmics, com és el cas del d’Isabel Díaz Ayuso, han enviat dades tramposes sobre la quantitat de menors estrangers no acompanyats que acullen actualment; amb la intenció de quedar-se’n menys en el nou repartiment. Amb l’objectiu que el Ministeri de Joventut i Infància es pensi que Madrid està més saturada del que realment ho està, l’executiu autonòmic ha enviat unes dades que corresponen al total de nens i nenes que han passat pels serveis socials de la comunitat; no pas a una fotografia sobre els menors que atén actualment. Fa un parell de setmanes Junts i el govern espanyol van acordar que en el nou repartiment de menors es tingués en compte l’esforç previ que ha fet cada territori en aquesta matèria; un pacte que feia que Catalunya i País Basc se situessin a la cua del nou repartiment i que Madrid i Andalusia encapçalessin la llista.
Aquest dimarts, la ministra Sira Rego ha assegurat que confia que aquest acord amb els independentistes continuï intacte, perquè el Ministeri d’Infància no ha rebut dades sorprenents sobre cap comunitat autònoma. “Ens trobem en un rang previsible”, ha dit en unes declaracions als mitjans en les quals s'ha queixat que no tots els territoris han facilitat aquesta informació necessària per calcular com es reparteixen els 4.400 menors que actualment col·lapsen els serveis socials de les Illes Canàries i Ceuta.
La Generalitat acull actualment 2.242 menors estrangers no acompanyats
La ministra també ha valorat aquest dimarts que, generalment, el govern espanyol no ha detectat mala fe per part de les autonomies que han transmès les seves dades; a excepció d’algunes poques com és el cas de la Comunitat de Madrid. La Generalitat, per la seva banda, ha comunicat al govern espanyol que actualment té acollits un total de 2.242 menors estrangers no acompanyats. Andalusia, segons informa l'agència ACN, ha comunicat que en té 2.615, mentre que Madrid hauria informat que n'acull 2.442, per sobre de la seva capacitat. De fet, Isabel Díaz Ayuso ja ha decidit presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra l'acord de la Moncloa amb Junts.
L'Aragó no envia dades
El Ministeri es nega de moment a publicar quines dades li ha entregat cadascuna de les comunitats autònomes, perquè insisteix que encara les està treballant. I apunta que en els casos en què detecti que una comunitat no ha enviat dades fiables, utilitzarà les últimes dades que el govern espanyol té a les seves mans: les de desembre del 2023. L’Aragó, per exemple, no ha volgut compartir amb el govern espanyol les seves dades sobre els menors que acull actualment; fins i tot ha presentat dos recursos en contra d'aquest nou repartiment. El Ministeri de Joventut i Infància sempre ha sostingut que aquelles autonomies que no comparteixin aquestes dades ho fan perquè realment no estan tan saturades com declaren i que amaguen informació amb finalitats "racistes". "Fa la sensació que Vox continua governant en alguns territoris", ha etzibat Rego aquest dimarts.
Els nous criteris de repartiment
Fa un parell de setmanes, el Consell de Ministres va aprovar un reial decret llei que modifica l’article 35 de la llei d’estrangeria per automatitzar a partir d’ara el repartiment entre autonomies d’aquests menors cada cop que n’arribi un de nou a l’Estat. La modificació estableix que qualsevol repartiment haurà de ser aprovat a partir d’ara de forma unànime a la Conferència Sectorial d’Infància i Joventut, composta pel govern espanyol i per representants de cadascuna de les autonomies. Si no s’arriba a cap acord, es van establir els següents criteris i amb les seves respectives ponderacions per fer els repartiments: població (50%), renda per càpita (13%), taxa d’atur (15%), esforç anterior (6%), dimensionament estructural del sistema de places (10%), ciutat fronterera (2%), insularitat (2%) i dispersió (2%).