El govern espanyol resta importància a les paraules de Mohamed Houli, terrorista gihadista condemnat pels atemptats del 17-A, que va afirmar en la comissió d’investigació del Congrés dels Diputats que el CNI “tenia coneixement de les intencions de l’imam”. “Van permetre que vingués i ens mengés l’olla”, va verbalitzar. “M’agradaria que es busqués i s’investigués qui va deixar que l’imam fes el que volgués i aquesta és la meva intenció. Si fos una informació, tindria proves. Jo vull que es busquin proves”, va afegir. I ara la Moncloa no dona cap validesa a les seves paraules. “Donar credibilitat a delinqüents no és un bon camí i alguns haurien de començar a aprendre-ho. [...] A mi em sembla que no convé donar credibilitat a cap delinqüent perquè no et porta enlloc”, ha sostingut el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños. “A un terrorista condemnat, no li faria gaire cas en cap de les seves manifestacions”, ha afirmat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

📝 Un condemnat pel 17-A, al Congrés: “El CNI tenia coneixement de les intencions de l’imam”

 

Així mateix, tots dos han apel·lat a la sentència del judici que va dictar l’Audiència Nacional. “És un assumpte que ja ha estat judicialitzat, s’ha instruït, s’ha investigat i s’ha jutjat, i tenim la veritat judicial: ja sabem els qui han comès els terribles atemptats terroristes”, ha indicat el ministre de Justícia. “El procediment judicial es va desenvolupar conforme a les normes de l’estat de dret i es va declarar una veritat judicial, qualsevol demòcrata ha d’estar convençut que l’única veritat és la veritat judicial”, ha afegit el ministre de l’Interior. Això sí, tant Bolaños com Marlaska han defensat la creació de la comissió d’investigació. “Hem de ser conscients de les regles parlamentàries, es va aprovar una comissió d’investigació perquè els grups parlamentaris així ho van decidir, és una competència que tenen”, ha esgrimit Bolaños, que ha afegit que són els grups els que “decideixen qui hi va”. “Les comissions d’investigació en l’àmbit parlamentari, i quan el Congrés ho estimi oportú, són necessàries i el seu desenvolupament és el que ha de correspondre”, ha verbalitzat Marlaska.

Page denuncia que un terrorista “humiliï” la seu de la sobirania nacional

Qui també s’hi ha pronunciat ha estat Emiliano García-Page, el baró socialista més crític amb Pedro Sánchez. Des de Toledo, en l’acte de presentació del Full de Ruta de l’Hidrogen, el president de Castella-la Manxa ha criticat que s’hagi arribat a “santificar” el lema de “fer de la necessitat virtut” (que és l’argument que va esgrimir Sánchez per defensar l’amnistia per primera vegada) per “justificar les coses més horroroses, fins i tot que un terrorista humiliï ni més ni menys que la seu de la sobirania nacional”.

El PP demana la dimissió de Francina Armengol per fer del Congrés “caixa de ressonància de les fantasies d’un islamista condemnat”

Per la seva banda, el Partit Popular es manté en peu de guerra contra la presència de Mohamed Houli a la comissió d’investigació. El portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, ha reclamat la dimissió de la presidenta de la Cambra Baixa, Francina Armengol, com a “culpable” d’un “espectacle lamentable” i una “vergonya” i per haver permès que el Congrés fos “caixa de ressonància de les fantasies d’un islamista condemnat”. “Quina vergonya que la seu de la sobirania nacional s’hagi convertit en un teatret perquè un terrorista gihadista ens doni lliçons als demòcrates”, ha afirmat. I ha considerat que és “prou greu” perquè Armengol “posi el seu càrrec a disposició i dimiteixi”. “Si li queden principis democràtics, li demano que renunciï al càrrec que ocupa perquè no està a l’altura de les circumstàncies”, ha reblat. A més, Tellado ha lamentat que la comissió d’investigació sobre el 17-A serveixi per “alimentar les fantasies conspiranoiques dels independentistes”.

Ahir, el PP va abandonar la comissió en senyal de protesta. “Aquesta situació provoca una vergonya i una falta de dignitat d’aquesta cambra”, va lamentar tot just començar el diputat Santi Rodríguez, que va denunciar que “tot aquest espectacle” servia per “donar satisfacció a aquells que amb els seus vots permeten que Pedro Sánchez es mantingui al Palau de la Moncloa de manera indigna i a costa de la dignitat de tots els espanyols”. Més tard, en una breu roda de premsa, la diputada Cayetana Álvarez de Toledo va carregar contra el “col·lapse moral i institucional” que el president espanyol està provocant: “Han portat un terrorista al Congrés per dir terrorista a l’estat i dir assassí al CNI”, va concloure.

El PSOE i Sumar van evitar preguntar a Mohamed Houli

Durant la sessió de la comissió d’investigació, el PSOE i Sumar van rebutjar fer preguntes a Mohamed Houli. El diputat socialista David Serrada li va donar “zero credibilitat” i va desacreditar les seves paraules: “Ha vingut a jugar-se un triple i li està sortint bastant malament. Ha vingut a presentar-se com a víctima quan les víctimes eren altres”, va proclamar. I li va recordar que la comissió d’investigació ha de servir per “aclarir els fets, no per aportar incertesa sobre un fet que està jutjat”. Per part dels comuns, Eloi Badia va retreure-li que no anés al Congrés a “ajudar les víctimes ni a ajudar a descobrir la veritat” i que no tingui “cap” prova del que va dir: “No va presenciar cap conversa, tenia poca relació amb Es Satty i només sap el que una persona va dir”.

Després de la comissió, la diputada de Junts Pilar Calvo va retreure a Serrada i Badia que no volguessin interrogar-lo i defugissin de “posar-lo contra les cordes per preguntar tot el que calia preguntar” davant d’unes declaracions d’una “gravetat extraordinària”. “La nostra obligació i responsabilitat política és preguntar-li tot el necessari per aclarir el que va passar”, va afegir.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!