Tot i que menys que ahir, la comparació que va fer Pablo Iglesias entre el president Carles Puigdemont i els exiliats republicans continua portant cua. Avui el vicepresident s’hi ha reafirmat en les seves declaracions, advertint que ell no se sumarà pas a la campanya de criminalització de l’independentisme d’altres formacions espanyoles. Una campanya a la qual sí que s’hi ha sumat la part socialista del govern espanyol. La portaveu de l’executiu, María Jesús Montero, ha aprofitat avui l’avinentesa per a desautoritzar el líder de Podemos. “Els exiliats van defensar la legalitat vigent i altres la van trencar”, ha etzibat la dirigent socialista.

Poc abans de la roda de premsa del Consell de Ministres, Pablo Iglesias s’ha reafirmat en les seves paraules. En una atenció breu als mitjans de comunicació, ha acceptat les crítiques que li han caigut “amb esportivitat”. Però al mateix temps ha fet un advertiment: “Si el que pretenen alguns és que jo em sumi a la criminalització de l'independentisme, per això ja tenen a molts polítics, no a mi”.

La resposta ha arribat pocs instants després des de La Moncloa. Amb “absoluta fermesa”, la portaveu María Jesús Montero ha defensat que Espanya és “un estat social i de dret” i, també, una “democràcia plena”. D’aquesta manera, ha rebutjat que hi hagi exiliats per motius polítics. De la mateixa manera, ha desautoritzat la comparació amb els exiliats republicans de la dictadura franquista. “Els exiliats van lluitar i defensar la legalitat vigent; altres, la van trencar”, ha replicat la dirigent socialista.

La portaveu de l’executiu ha defensat que des de La Moncloa estan treballant “des del primer dia” per recuperar la “dignitat” dels exiliats republicans i que continuaran “treballant per al seu record”. Ha posat com a exemple l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caidos, la recuperació del Pazo de Meirás, o el fet de permetre que fills i néts d'exiliats puguin adquirir la nacionalitat espanyola.

Les paraules d'Iglesias 

El vicepresident segon del Govern espanyol i líder d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, va comparar diumenge passat el president a l'exili, Carles Puigdemont, amb els exiliats republicans durant la dictadura franquista. En una entrevista al programa Salvados de la Sexta, Iglesias va subratllar que no "comparteix en cap cas" els seus objectius, però que, si està a Brussel·les, no és per "haver robat a ningú o per intentar enriquir-se, sinó per portar les seves idees polítiques a un extrem erroni".