“No hi ha cap acord per privilegiar ningú”, ha assegurat aquest dimarts la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, en el seu cara a cara al Congrés dels Diputats amb la secretària general del PP, Cuca Gamarra. La popular l’ha acusat d’aprofitar la guerra aranzelària impulsada per Donald Trump per “beneficiar Junts per Catalunya”. “Quan han d’escollir entre espanyols i socis, escullen sempre els socis”, ha lamentat. La número 2 de Feijóo es referia a l’acord entre socialistes i juntaires per adequar al pes de les exportacions catalanes el decret llei que pretén contrarestar les tarifes nord-americanes. Aquest pacte ha posat en perill les negociacions entre els dos principals partits espanyols per arribar a un ‘pacte d’Estat’ contra els aranzels: aquest dimarts manifestaven que l’acord amb els independentistes els feia sentir “expulsats” de les converses, però aquest dimecres han reconegut que continuen asseguts a la taula.
“Així no comptin amb nosaltres”, ha advertit Gamarra, que pertany a l’ànima més bel·licista del PP. Però més tard, el diputat Juan Bravo, responsable d’afers econòmics dels populars i que aquests darrers dies és l’encarregat de negociar amb el govern espanyol la resposta als aranzels de Trump, ha confirmat durant la seva intervenció que el PP encara no s’ha aixecat de la taula. Amb un to molt més moderat, ha manifestat que la mà dels populars “continua estesa”. “Però si veiem que comencen a fer trampes i jocs polítics amb el futur de les empreses espanyoles, marxarem”, ha advertit. Durant el seu discurs, ha exigit al ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, que el pla contra les tarifes imposades pel nou inquilí de la Casa Blanca tingui més “concrecions”.
Què ha pactat el govern espanyol amb Junts per Catalunya?
El pacte signat entre Junts i el govern espanyol ha generat multitud de versions. Un dels primers que aquest dimecres ha valorat l’acord ha estat Gabriel Rufián, en la seva arribada al Ple del Congrés dels Diputats. “És fum”, ha manifestat el líder d’Esquerra Republicana a Madrid; més tard, dins de l’hemicicle, ha acusat els seus adversaris independentistes de vendre quelcom que “és fals”, i els ha convidat a col·laborar per “aconseguir coses bones per Catalunya”. Es tracta d’una versió molt més accentuada del que traslladen en privat diverses fonts del Consell de Ministres. “Sempre que Junts signa un acord amb nosaltres, l’exagera i l’explica d’una manera que no és”, sostenen des del cercle de confiança de Pedro Sánchez.
El que diu el decret llei aprovat aquest dimarts és que el govern espanyol garantirà que el repartiment de les ajudes es faci “respectant l’equilibri territorial, sobre la base del percentatge de les exportacions de béns amb destinació als Estats Units de les empreses de cada comunitat autònoma; amb especial atenció a aquelles comunitats que tinguin una major exposició”. Resulta que Catalunya serà el territori de l’Estat més afectat per la guerra aranzelària impulsada per Donald Trump perquè és l’autonomia que més exporta als Estats Units. Així ho ha reconegut aquest dimecres Carlos Cuerpo en la seva compareixença al Congrés. Concretament, concentra el 25% d'aquestes exportacions.
És per això que Junts explica que una quarta part d’aquest paquet s’haurà de destinar a les empreses catalanes. Però sempre hi ha la possibilitat que aquestes companyies no reclamin els avals. Els independentistes argumenten que serà feina del Govern de la Generalitat fer pedagogia en aquestes empreses perquè demanin els préstecs. De fet, juntaires i socialistes van pactar afegir una segona idea en aquest decret: “S’articularan mecanismes de participació i seguiment per part de les autonomies, orientades a garantir la transparència, l’equitat i la coherència de la distribució”. El ministre Cuerpo també haurà de comparèixer trimestralment per retre comptes sobre el compliment d’aquest repartiment equitatiu i aportar un informe que reculli com s'han territorialitzat els recursos.
El que defensa ara el govern espanyol és que l’acord amb Junts no atorga “privilegis” a cap autonomia i que les ajudes es destinaran a les empreses que ho demanin i compleixin els criteris, independentment del seu territori. També envien un missatge de tranquil·litat a les empreses de la resta de l'Estat assenyalant que no se'ls tallarà l'aixeta per tal de complir amb aquesta exigència del partit de Carles Puigdemont. Aquest dimecres, Míriam Nogueras destacava que l’espanyolisme "està tan acostumat a maltractar Catalunya que s'escandalitzen quan garantim que rebi el que li correspon".
El govern espanyol continuarà buscant el suport del PP
El PP, però, parla de ‘cupo’. I aquest dimecres, en unes declaracions des de Brussel·les, Alberto Núñez Feijóo s’ha situat entre les dues ànimes del seu partit en aquesta qüestió; entre la bel·ligerant i la pacificadora: “Estem més lluny que ahir d’un acord per aprovar aquest decret; després d’una negociació encoberta amb el separatisme”.
Amb Podemos declarat pràcticament en rebel·lia contra qualsevol mesura econòmica dels socialistes, el govern espanyol malda per assegurar-se el suport dels seus socis habituals; ja té els set vots de Junts, sempre difícils d’aconseguir. I també vol els del PP, per aprovar el decret amb una àmplia majoria que doni la imatge d’un ‘pacte d’Estat’. Fonts del Consell de Ministres insisteixen que continuaran buscant un acord amb els populars perquè els convalidi aquest decret llei, però assumeixen que al PP no li tremolarà el pols si veu que votant-hi en contra poden provocar una nova derrota de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats.