La detenció de Carles Puigdemont a l'Alguer ha provocat una intensa sacsejada a l'escenari polític actual. Alguns ho consideren, fins i tot, com un punt d'inflexió que marcarà, entre altres coses, l'evolució de la taula de diàleg entre el govern espanyol i el català. Però, segons ha defensat la periodista Lucía Méndez al diari El Mundo, la Moncloa veu tota l'operació contra el president a l'exili només com un "sotrac" en les converses amb ERC

En l'article titulat La Moncloa dona la seva confiança a ERC després de l'arrest de Carles Puigdemont: "Ha aguantat l'estirada", explica com semblava que els fets ocorreguts durant la nit de dijous podrien provocar un esclat als carrers de Catalunya i el final del mandat de Pedro Sánchez. Però divendres va ser posat en llibertat i "la Moncloa va respirar tranquil·la". 

ERC aposta per seguir amb el diàleg

Des d'un primer moment, els de Pere Aragonès van mostrar el seu suport a Puigdemont. L'actual president de la Generalitat va viatjar a Sardenya per acompanyar-lo i, des d'allà, va subratllar que "ara més que mai", és moment de reivindicar "l'amnistia i l'autodeterminació". 

Tanmateix, la seva postura sobre la taula no ha canviat. Segons asseguren fonts del Palau de la Generalitat a l'ACN, el president centrarà el discurs del pròxim Debat de Política General (el primer en el càrrec) a defensar el diàleg i la negociació amb l'Estat com l'única via possible per a resoldre el conflicte polític. 

Declaracions de la Moncloa

Davant aquest panorama, el govern espanyol "ha qualificat el que ha passat com a "un sotrac o una corba a la carretera" que ha pres per afrontar la crisi catalana que va fer explosió amb la declaració d'independència". Així ho defensa el text de Méndez, el qual també recull les següents declaracions de fonts de la Moncloa: 

"L'única cosa important d'aquest episodi és com podia impactar ERC, i aquesta ha aguantat l'estirada. Tant Pere Aragonès com Oriol Junqueras es van afanyar a confirmar que segueixen apostant per la taula de diàleg. És evident que Puigdemont i Junts volien tornar a escena perquè s'havien quedat fora d'ella després de la reunió de la taula. El més important és no deixar-se portar pel nerviosisme. Nosaltres hem pres una carretera que està plena de sots i corbes, però que és l'única possible. No hi ha alternativa al full de ruta del diàleg. Puigdemont vol tornar al xoc de 2017, la qual cosa és una bogeria. I el PP exactament no sabem el que vol, no coneixem quina és la seva alternativa per a Catalunya més enllà de la llenya i el 155". 

Una postura d'ERC ferma

La periodista, al seu torn, ha afegit les següents observacions: "Els socialistes estan convençuts que la decisió d'ERC d'abandonar el camí de la unilateralitat per estabilitzar la política catalana és ferma, al marge de les voltes que pugui donar l'embolic jurídic que envolta el cas Puigdemont en els tribunals espanyols i europeus".

Puigdemont, contra la taula

Puigdemont, en canvi, presenta una opinió totalment oposada. Segons va declarar el passat divendres en una roda de premsa, "hi ha una part important de l'independentisme que no és asseguda" a la taula. És més, va acusar el govern espanyol de només voler parlar amb aquells que li donen suport parlamentari i participa en l’operació diàleg”. "El problema de la taula no està a la part catalana, sinó al costat de Sánchez", va assenyalar. 

"Potser, al govern li molestem aquells que tenim una actitud de defensa de l'interès de Catalunya que passa primer per una altra estratègia [diferent de la taula]. Probablement per això el govern espanyol té molt interès a interferir en els afers de la justícia", va continuar. 

 

Imatge principal: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez / Sergi Alcàzar