Després de la polèmica generada pels efectes de la llei del "només sí és sí", una de les grans insígnies del ministeri d'Igualtat d'Irene Montero, que ha provocat que alguns agressors sexuals hagin vist rebaixades les seves penes i hagin pogut sortir de la presó, el govern espanyol ha optat ara per no aprovar en el consell de ministres d'aquest dimarts la llei contra el tràfic de persones, una norma que depèn del ministeri de Justícia i que ha enfrontat en diverses ocasions les dues parts del govern de coalició. Moncloa ja l'ha anada endarrerint i que ara, enmig de la polèmica i de les crítiques ferotges de l'oposició que demana la dimissió de la ministra, i que de nou ha decidit guardar-la en un calaix. Amb tot, l'equip d'Irene Montero ha optat per treure importància a aquest fet, tot i que Ángela Rodríguez, secretaria d'Estat d'Igualtat i mà dreta de la morada, sí que ha reconegut que si fos pel seu departament ja faria estona que estaria aprovada.
Sense anar més lluny, Igualtat volia que aquesta llei s'aprovés en el Consell de Ministres de la setmana passada, quan les aigües encara estaven tranquil·les i faltaven hores perquè esclatés la polèmica. Però aquell dia, Pilar Llop, ministra de Justícia i també una de les grans criticades pels efectes del "només sí és sí", no hi va assistir perquè era positiva en covid, i, per tant, es va posposar. Ara, des de Unidas Podemos esperen que es pugui aprovar la setmana vinent, el 29 de novembre, tot descartant que el fet que encara no s'hagi aprovat tingui res a veure amb les discussions entre socialistes i els ministres d'Unidas Podemos pel seu contingut. Ahir dilluns, Rodríguez i Victoria Rosell, també secretaria d'Estat i en el punt de mira com la resta de companyes del ministeri, asseguraven que els hi faltava resoldre algunes qüestions amb Interior sobre aquesta llei, que implica a molts departaments, fet que complica la seva aprovació.
Xoc entre Justícia i Igualtat per la llei
De fet, ha estat envoltada de polèmica des del seu inici, ja que mesos després que Igualtat anunciés que tenia un esborrany sobre aquesta normativa, que per Irene Montero era una prioritat, Llop va anunciar el mes de març que el seu departament es posava a treballar contrarellotge per aprovar aquesta llei abans que acabés la legislatura, sense esmentar en cap moment la feina feta ja per Igualtat, que van quedar parats davant d'aquest anunci. Amb els mesos, Llop ha anat reiterant que es tracta d'una llei que inclou a molts departaments i que, per tant, és de "tot el govern espanyol". A finals de setembre, l'expresidenta del Senat, assegurava que el document ja estava circulant entre els ministeris i que s'havia reunit amb Montero per aconseguir que tothom se sentís involucrat en la seva elaboració i perfeccionar el text: "Drets Socials hi tindrà molt a dir, Hisenda, Interior, Inclusió, Seguretat Social i Migracions i també Igualtat, que haurà de donar la seva opinió en matèria d'explotació sexual", deia Llop, intentant posar pau. Per això, sempre s'ha entès aquesta llei com una prioritat de l'equip d'Irene Montero, ara qüestionat.
Abans que comencessin a sortir els primers agressors de les presons arran de la llei del "només sí és sí" i de gira per l'Amèrica Llatina, Irene Montero assegurava que esperava que la llei fos aprovada aquella mateixa setmana, quelcom que no va succeir, tot recordant que la llei contra el tràfic de persones és un compromís personal de Pedro Sánchez així com del seu ministeri: "És una de les normes claus de la legislatura perquè el tràfic amb l'objectiu d'explotació sexual és una de les formes més cruels de violència contra les dones". Amb tot, reconeixia que encara hi quedava per aclarir la situació de les víctimes "en una situació administrativa irregular perquè puguin accedir al permís de residència i treball de forma temporal", cosa que va més enllà de les seves competències.