Els telèfons no paren de sonar als despatxos parlamentaris del Congrés dels Diputats. Algunes trucades que fins i tot són inesperades, com les trobades "casuals" amb diputats oficialistes que demanen els vots. No debades, en 48 hores es debatrà i votarà el decret de la reforma laboral de Yolanda Díaz, que continua penjant d'un fil pel no de formacions com ERC, el PNB o EH Bildu. Després d'arrencar el sí gratuït de Ciutadans, ara des de l'executiu central sondegen altres formacions petites per salvar els mobles. El missatge que traslladen des de La Moncloa: que aconseguiran els vots necessaris i que no es tocarà cap coma, que el text es mantindrà "en els seus termes".
Durant la jornada d'avui, de fet, s'ha conegut algun vot favorable, com els anunciats per Més País (2) i Compromís (1). A aquests cal sumar els sí de Ciutadans (9), Terol Existeix (1), el Partit Regionalista Càntabre (1), Coalició Canària (1) i Nova Canàries (1). Però els números continuen sense sortir. Davant del rebuig dels socis tradicionals (ERC, el PNB i EH Bildu), l'executiu central està sondejant altres vies, com ara el vot favorable dels quatre diputats del PDeCAT i l'abstenció dels dos parlamentaris de Navarra Suma. Encara no hi ha res segur, malgrat que tant el PSOE com Unidas Podemos venen optimisme.
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, la ministra-portaveu Isabel Rodríguez ha reiterat el mateix missatge de les últimes setmanes: “Ha de convalidar-se en els seus propis termes”, els que van acordar amb els sindicats majoritaris i la patronal. La dirigent socialista no ha volgut entrar en el detall dels contactes i s’ha limitat a dir que “el govern està treballant de forma coordinada i col·laborativa per a aconseguir aquests suports” i que “no contemplen cap altre escenari que el de la convalidació”. Ha reivindicat la “legitimitat” i la “fortalesa” de l’actual redactat per haver sorgit del diàleg social.
L’acompanyava en roda de premsa Ione Belarra, que sí que ha admès que treballen per aconseguir els suports dels socis habituals de forma més explícita. Tot i això, la ministra de Drets Socials i secretària general de Podemos ha apel·lat a la “discreció” i ha demanat deixar treballar els equips. La dirigent morada ha expressat la seva “màxima confiança” en la vicepresidenta Yolanda Díaz per a sumar tots els vots necessaris.
Contactes sense èxit
Fonts d’ERC ja han assenyalat en les últimes hores que la cosa pintava “molt malament” i en responsabilitzaven el PSOE. En aquest context, els republicans reiteraven que continuaven en el no. La mateixa posició han expressat avui altres formacions independentistes com Junts, la CUP o EH Bildu. La portaveu juntaire Míriam Nogueras ha revelat contactes: “Del grup socialista. De Podemos, ningú”. Però tot i així no ha vist predisposició a fer canvis. En canvi, l’anticapitalista Mireia Vehí ha constatat com “ningú no l’ha trucat”. Per la seva part, des del PDeCAT, una des les formacions sondejades pel govern espanyol, expliquen que continuen en converses i que ho decidiran aquest dimecres a la tarda en una executiva extraordinària.