Passen els dies, s'acosta el seu debat al Congrés dels Diputats, però res no es mou. Per una banda, els socis habituals del govern espanyol, com ERC, el PNB o EH Bildu, reclamen canvis en una reforma laboral que veuen del tot insuficient, que es queda curta. Per altra banda, amb l'augment de la pressió dels empresaris, La Moncloa es nega a tocar l'acord assolit amb els sindicats i la patronal. En aquest context enrocat, des de l'executiu central ja exploren altres vies, com podria ser la de Ciutadans, que torna a dividir la coalició espanyola. Des del PSOE ho veuen amb bons ulls, perquè al cap i a la fi són uns vots a canvi de res, mentre que Unides Podem en recela, perquè posa en perill l'aliança de legislatura amb les esquerres i l'independentisme. Tenen fins al 3 de febrer per aconseguir els vots, quan està previst que es debati i voti el decret al Congrés dels Diputats.
Des de la banda socialista reiteren el seu missatge tant a ERC com al PNB. Així ho transmeten fonts del govern espanyol: "Han d'entendre que, si s'accepta el que demanen, els agents socials se'n van". Pràcticament descarten els vots de l'esquerra abertzale, perquè "les condicions són impossibles". Però no passa el mateix amb Ciutadans, que s'ha ofert a aprovar la reforma laboral "si no es toca ni una sola coma". En aquest sentit, aquestes mateixes fonts avisen Unidas Podemos que "no pot boicotejar el vot d'un partit com Ciutadans si hi donen el seu suport sense negociar". En qualsevol cas, des de La Moncloa asseguren que "no es rendiran" i estan disposats a negociar i arribar a acords amb els republicans en altres àmbits.
El mateix missatge que ha enviat aquest dijous el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en un esmorzar informatiu. La mà dreta de Pedro Sánchez ha tornat a reclamar a tots els partits, inclosos els "socis prioritaris", que validin l'acord de la taula de diàleg social, que permet deixar enrere la reforma laboral del 2012 del govern Rajoy. Bolaños ha defensat que "no és un projecte de ningú", sinó "un projecte d'Espanya", i ha reclamat "altura de mires". Davant les crítiques de socis progressistes com ERC o EH Bildu, s'ha tornat a mostrar "estranyat" que vulguin "mantenir" el marc de relacions laborals del PP. "Jo ho considero un projecte de país i apel·lo a les forces polítiques que tinguin altura de mires", ha conclòs.
Els socis mantenen els recels
Però els arguments de La Moncloa no convencen els "socis prioritaris" de La Moncloa. Ahir mateix, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va assenyalar la construcció d'un "front comú" d'aquests aliats parlamentaris contra una reforma laboral insuficient. "La reforma laboral no és ni tan sols una reforma; és un maquillatge", va criticar en roda de premsa a la cambra baixa, des d'on va carregar contra les "mentides" de l'executiu central. "Ens ho han presentat com un plat de llenties, o l'agafes o el deixes. Si no es mouen, votarem que no", va reblar el dirigent republicà.
Tampoc no es mouen les coses al País Basc, on la reforma laboral compta amb l'oposició també dels sindicats majoritaris. La rebutgen tant EH Bildu com el PNB. Aquests últims reclamen que s'estableixi la preeminència dels convenis autonòmics sobre els estatals. Avui mateix, el president de la formació jeltzale, Andoni Ortuzar, ha reiterat que votaran en contra de la convalidació si no es modifica aquest aspecte.