La legislatura penja d’un fil. Aquest dijous la Mesa del Congrés dels Diputats es reunirà per posicionar-se sobre la proposició no de llei de Junts per Catalunya que insta Pedro Sánchez a sotmetre’s a una qüestió de confiança; un ultimàtum davant els incompliments del PSOE amb els independentistes. Els socialistes s’hi oposen, tot està en l’aire i la Moncloa ha recorregut a la negociació in extremis. La llei deixa clar que només el president del govern espanyol té la potestat de convocar un debat d’aquest tipus. Els grups parlamentaris poden presentar mocions de censura, però Junts no pot fer-ho perquè no té prou diputats i l’única alternativa que tindria seria donar suport a una candidatura d’Alberto Núñez Feijóo per desnonar Pedro Sánchez de la Moncloa, un escenari que els independentistes descarten. Davant d’això, la formació de Carles Puigdemont va optar per presentar una proposició no de llei, un mecanisme que no té efectes jurídics però que serveix perquè la cambra es posicioni sobre diversos temes. Els lletrats del Congrés van avalar la iniciativa dels juntaires i ara la Mesa pot acceptar-la, vetar-la o tornar a xutar la pilota endavant; aquesta vegada instant la formació independentista a refer el text de la seva iniciativa.

 

 

Aquest dimarts, malgrat les advertències de Carles Puigdemont, els socialistes s’inclinaven per rebutjar la iniciativa de Junts. Sumar es posiciona de forma similar tot i que no és tan taxatiu i aquest dimecres s’ha emplaçat a continuar estudiant la proposició no de llei i prendre una decisió definitiva el mateix dijous, sobre la botzina, mentre simultàniament estigui declarant Íñigo Errejón davant del jutge per denúncies d'agressió sexual. Davant del risc d’una ruptura, els dos partits que conformen el govern espanyol apel·len a la negociació i al diàleg amb el partit del president de la Generalitat a l’exili.

La Moncloa, del desafiament a apel·lar al diàleg

Dimarts, la Moncloa es mostrava més desafiadora que aquest dimecres. En acabar la roda de premsa que els dimarts se celebra després de la reunió del Consell de Ministres, la sala de màquines del govern espanyol emmarcava en un mer “joc de pressions” els ultimàtums dels juntaires. I també alertaven els independentistes que han de ser “creïbles” i que poden sentir-se “frustrats si les coses no acaben sortint com esperen”. 24 hores més tard, els socialistes són més cauts i fan una crida a l’acord i el diàleg d’última hora.

Félix Bolaños ha defensat aquest dimecres que l’executiu de Pedro Sánchez “dialoga i conversa” i compleix els seus acords amb les formacions que van investir-lo president del govern espanyol ara fa un any i mig. Tot i assegurar que la Mesa del Congrés prendrà dijous una decisió “perfectament fonamentada en dret”, el ministre de la Presidència, de Justícia i de Relacions amb les Corts ha reivindicat com a “senya d’identitat” la constant cerca d’acords per part dels socialistes a l’hemicicle de la madrilenya Carrera de San Jerónimo. Dit això, ha criticat “l’esquizofrènia absoluta” del PP amb Junts per Catalunya, per haver passat d’anomenar-los “terroristes i delinqüents” a convidar-los a sumar-se a una moció de censura.

També s’ha pronunciat sobre aquesta qüestió el ministre Ángel Víctor Torres. En declaracions als periodistes després d’haver-se reunit a Madrid amb el conseller Albert Dalmau, ha afirmat que el seu govern "està fent el màxim esforç" per "arribar a un acord" amb el partit de Carles Puigdemont. "Esgotarem al màxim les possibilitats de la negociació", ha sentenciat, malgrat deixar clar que els socialistes s’oposen a validar una iniciativa de Junts que aborda “una prerrogativa del president del govern".

Sumar s’inclina pel ‘No’, però ho estudiarà fins a última hora

Paral·lelament, també aquest dimecres, el grup parlamentari de Sumar s’ha reunit per decidir què faran els seus dos diputats que formen part de la Mesa. El PP hi té quatre representants, el PSOE en té tres i Sumar en té dos, de manera que el binomi de diputats de Yolanda Díaz és decisiu en aquesta votació: podria sumar forces amb els populars i avalar la iniciativa del partit de Carles Puigdemont, perquè els socialistes ja han avançat que s’hi oposen. Però la reunió d’aquest dimecres a la tarda ha acabat sense resultats: fonts de Sumar expliquen que la decisió no arribarà fins demà, perquè el grup parlamentari ho “continuarà estudiant” en les pròximes hores. Hores abans de la reunió, però, tant Gerardo Pisarello —membre dels comuns que forma part de la Mesa del Congrés en representació de Sumar— com Ernest Urtasun —ministre de Cultura i portaveu del partit— han deixat entreveure que la posició de la formació és també declinar la iniciativa.

Però, igual que els socialistes, apel·laven al diàleg. Han instat el PSOE a fer “gestos de reconeixement” cap a Carles Puigdemont per tal de desinflamar la relació entre les dues formacions. També han emmarcat els ultimàtums de Junts en un mer “marc negociador” i han demanat a les dues formacions que vetllin per mantenir al Congrés la majoria de la investidura que fa un any va mantenir Pedro Sánchez a la Moncloa durant una legislatura més. Segons ha comunicat Sumar, el motiu per no haver-se atrevit encara a prendre una decisió definitiva es deu al fet que hi ha “elements pel mig de negociació amb Junts”.

Les advertències de Junts

Sigui com sigui, les advertències de Junts han estat clares. Aquest dimarts, el secretari general dels juntaires, Jordi Turull, va advertir que el partit prendrà decisions que no agradaran al PSOE en cas que els socialistes s’oposin a admetre la iniciativa de Junts per la qual s’insta el Congrés dels Diputats a pronunciar-se sobre l’exigència a Pedro Sánchez de sotmetre’s a una qüestió de confiança. "Si els socialistes no estan disposats a tirar parets mestres, no sé per què ens han escollit a nosaltres com a socis d’investidura", va manifestar. De fet, Carles Puigdemont ha convocat el secretariat permanent del partit aquest divendres a Brussel·les, des d'on els juntaires anunciaran novetats en les relacions amb el PSOE.

L’informe dels lletrats

Els lletrats del Congrés, fa tres setmanes, van emetre un informe per a la Mesa en el qual s’assenyalava que prendre qualsevol de les dues decisions seria correcte, però en tot cas avalaven admetre la qüestió de confiança plantejada per Junts en forma de proposició no de llei. Els serveis jurídics de la cambra insistien que els grups parlamentaris ja tenen una eina —la moció de censura— per retirar-li la confiança a l’actual govern i col·locar un nou president de l’executiu, però alhora insistien que una proposició no de llei no té mai efectes jurídics i que, per tant, també es podria acceptar un debat sobre aquesta matèria.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!