Aquesta mitjanit finalitzava el termini per abonar els 5,4 milions d’euros de fiances del Tribunal de Comptes. La Generalitat, que no ha trobat cap entitat financera que s’hi vulgui involucrar, finalment ha optat per cobrir l’aval amb l’Institut Català de Finances. I des de La Moncloa continuen xutant la pilota cap endavant, sense prendre cap decisió sobre un hipotètic recurs al Tribunal Constitucional contra el decret del conseller Jaume Giró. El líder del PSC, Salvador Illa, ja va avalar la legalitat del fons. I ara el govern espanyol està a l’expectativa del Consell de Garanties Estatutàries.
En una entrevista aquest dijous a Onda Cero, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, s’ha limitat a dir que el seu executiu “esperarà” el que conclogui el Consell de Garanties Estatutàries (CGE), davant del qual el PSC va presentar una sol·licitud de dictamen. En funció de les seves conclusions, La Moncloa decidirà si interposa o no un recurs d’inconstitucionalitat contra el decret del Departament d’Economia.
La també ministra de Política Territorial ha remarcat que el Tribunal de Comptes “està fent la seva feina” i que haurà d’haver-hi un “compliment estricte de la llei”. Pot haver-hi dubtes, i per això ha explicat que “el PSC ha interposat una petició d'informe al Consell de Garanties Estatutàries, i esperarem a saber com es pronuncia per veure l'ancoratge d'aquesta disposició".
Més enllà de la qüestió del Tribunal de Comptes, Isabel Rodríguez ha parlat d’un “nou temps” a Catalunya, que ha d’abandonar la “crispació política i social” i centrar-se en els assumptes i “preocupacions” del dia a dia. "El govern d'Espanya ha donat senyals inequívocs de voler conciliar amb la societat catalana i crec que el govern català també ho hauria de fer”, ha defensat. La portaveu ha recordat que, a Catalunya, “hi ha moltes persones esgotades amb la crispació política i social que ha afectat famílies i amics".
"S'obre un espai preciós en aquests moments amb els fons de recuperació, i la impressió és que hi ha moltes ganes d'emprendre, de reformular l'economia, i això està passant a Catalunya”, “ha insistit. I ha conclòs dirigint-se als independentistes: “No dic que abandonin les seves posicions, però potser cal atendre abans el que és important i urgent. I aquest és el plantejament del govern d'Espanya".
Aval de l'ICF
L'Institut Català de Finances va aprovar finalment ahir al vespre cobrir les fiances que reclama el Tribunal de Comptes als excàrrecs responsables de l'acció exterior del Govern entre el 2011 i el 2017. D'aquesta manera, l'ICF recolzarà el contraaval del Fons Complementari de Riscos que va aprovar el Govern el passat 6 de juliol. Si el Tribunal de Comptes ho accepta.