Topada al Senat entre la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el senador de Junts per Catalunya Eduard Pujol. El parlamentari independentista ha preguntat durant la sessió de control al govern espanyol per què l’executiu de Pedro Sánchez no ha desclassificat els documents del CNI sobre el 17-A malgrat el seu compromís a fer-ho. “Estem farts de clavegueres, mentides i nyaps”, ha asseverat Pujol en el seu cara a cara amb Robles, en el qual ha recordat que l’executiu de PSOE i Sumar “s’hi va comprometre” ara fa unes setmanes. El senador ha recordat que la seva formació vol esclarir “el vincle de l’imam de Ripoll amb el CNI”. “Ens diran alguna cosa? És una burla? Què carall amaguen? Per què al govern sempre li tremolen les cames quan es tracta de l’exèrcit i les clavegueres?”, li ha preguntat Pujol. Robles, en la seva resposta, s’ha escudat en un defecte de forma.
“No es va demanar adequadament una documentació que està tipificada com a secreta”, li ha respost la ministra al senador independentista. “En el moment que vostès demanin la desclassificació, no tinguin cap dubte que aquesta desclassificació es produirà; és fàcil atribuir responsabilitats a qui no es pot defensar”, ha etzibat la màxima responsable del departament espanyol de Defensa, Ministeri del qual depèn el CNI. Dit això, Robles li ha demanat a Pujol que se segueixi “el procediment que estableix la llei i que la comissió demani la desclassificació”. L’entorn de la ministra, preguntat per aquesta qüestió als passadissos del Congrés per aquest diari, insisteix que la comissió d’investigació del Congrés no va demanar correctament la informació, i insisteixen que estan convençuts que la intel·ligència espanyola no va tenir res a veure en l’atemptat que va acabar amb la vida de 16 persones l’estiu previ a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre.
La setmana passada, el govern espanyol va informar la comissió del Congrés dels Diputats que investiga els atemptats del 17-A que, contràriament al que s’havia compromès, no havia desclassificat els documents sensibles del CNI que podrien haver posat llum a algunes de les foscors dels atemptats del 2017. El passat mes de setembre, en un moment en què la relació PSOE-Junts es trobava especialment en hores baixes, Pedro Sánchez va decidir tirar endavant una ofensiva de gestos per desinflamar la relació amb Carles Puigdemont: un d’aquests gestos era desclassificar documents del CNI sobre el 17-A per a un bon funcionament de la comissió que investiga aquest atemptat a la cambra baixa.
A causa d’aquella decisió, continua sent avui dia una incògnita la relació exacta que tenia l’imam de Ripoll amb els serveis d’intel·ligència espanyols. Per culpa de la no-desclassificació d’aquests documents, la setmana passada va quedar coixa la declaració de l’expresident del CNI a la comissió d’investigació d’aquests atemptats.
Al llarg de la seva compareixença, Félix Sanz Roldán va esquivar bona part les preguntes dels diputats al·legant que té “limitacions legals per explicar-ho absolutament tot”. “El dia que les deixi de tenir, potser puc ser una mica més precís”, va esgrimir. Tanmateix, en les seves respostes, va anar donant petites dosis d’informació sobre els interrogants que hi ha al voltant del 17-A i va defensar l’actuació del CNI: “Només el fet d’imaginar que vam poder evitar la mort de setze ciutadans i no ho vam fer és una infàmia, una maldat i una vilesa”. “Tot un CNI que s’havia entrevistat amb Es Satty no sabia que s’estava preparant un atemptat? No sabia res de la casa d’Alcanar ni les compres d’explosius i bombes?”, li va preguntar Pilar Calvo, diputada de Junts. “Ho sabia qui ho hagués de saber”, va respondre Sanz Roldán amb el micròfon apagat.