La militància d’Esquerra Republicana votarà l’acord amb el PSC sense que l’altra part se n’hagi pronunciat. Ja ho ha informat aquest dimarts el PSC, i així de clar ho ha deixat també el govern espanyol en la seva roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Davant les constants preguntes dels periodistes sobre l’acord que van anunciar aquest dilluns els republicans, el govern espanyol ha evitat confirmar si ha acceptat entregar als catalans un concert econòmic. “És un preacord i cal ser respectuós amb els temps i els processos interns per validar el pacte”, ha repetit en incomptables ocasions Pilar Alegría, portaveu de l’executiu de Pedro Sánchez.

Malgrat tot, la Moncloa ha mostrat la seva “satisfacció” pel pacte assolit entre els socialistes catalans i els republicans per investir Salvador Illa president de la Generalitat, a l’espera que la militància d’ERC validi l’entesa entre les dues formacions. “És el triomf de la política, el diàleg, l’acord i la negociació”, ha assenyalat en una forma de defensar que el preacord entre Esquerra Republicana i el PSC és un pas més en la desinflamació del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat. “Espanya està avui més unida i és més pròspera que el 2017”, ha sentenciat la també ministra d’Educació.

Aquest dimarts al matí, però, l'Agència Catalana de Notícies publicava una informació a través de fonts del govern espanyol en què assegurava que la recaptació per part de la Generalitat de tots els impostos és un procés que “no serà fàcil ni automàtic”. Les mateixes fonts apuntaven que la gestió per part del Govern dels impostos inclourà “límits” i que en qualsevol dels casos “la solidaritat interterritorial està garantida”.

Page i Lambán, crítics amb l'acord

En aquesta roda de premsa també se li ha preguntat a Pilar Alegría quina opinió li mereix al govern espanyol les manifestacions fetes per barons socialistes com Emiliano García-Page i Javier Lambán, que han sortit en tromba aquest dimarts contra el pacte ERC-PSC. El president castellanomanxec, de fet, ha convocat per aquest dimecres una compareixença urgent per valorar el pacte com si es tractés d’un assumpte d’extrema gravetat.

Són opinions que ja s’han llegit en altres moments i que sempre venen de les mateixes dues persones”, ha assenyalat la portaveu de l’executiu del PSOE i Sumar per treure-li ferro a aquestes manifestacions. “Respecte perquè manifestin la seva opinió, però no és compartida per aquest govern”, ha sentenciat. 

El PSOE dona suport al preacord

Un cop ha finalitzat aquesta roda de premsa, el PSOE ha emès un comunicat en el qual assegura que dona suport al preacord entre el PSC i ERC. “El partit es compromet a impulsar-lo i fer-lo efectiu en aquells punts on la seva materialització depengui de les institucions de caràcter estatal en les que aquest partit té representació”, assenyalen. “El PSOE incorporarà aquest preacord en l’espai de negociació que manté amb ERC i que compta amb un mecanisme internacional d’acompanyament, verificació i seguiment amb la finalitat de treballar conjuntament per garantir el seu ple compliment”, sentencien.

El preacord anunciat per ERC

Esquerra Republicana va assegurar aquest dilluns que ha pactat amb el PSOE un concert fiscal per a Catalunya a canvi del vot a la investidura de Salvador Illa. El preacord contempla que Catalunya surti del règim comú de finançament i assumeixi la gestió, recaptació, liquidació i inspecció de tots els impostos a través de l'Agència Tributària. Pots consultar aquí tots els detalls de l’acord.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!