L'olla de pressió madrilenya compta amb els ingredients de sempre. Tant els partits de la dreta com els barons socialistes habituals han sortit en tromba contra la possible concessió dels indults als presos polítics. Però des del govern espanyol sembla que se'n desentenen i continuen preparant el terreny per a la mesura de gràcia. Aquest mateix dijous, l'endemà de l'informe del Tribunal Suprem, el ministre José Luis Ábalos ha reivindicat que "és el moment de l'audàcia i el valor" per fer front al conflicte polític català. Per la seva part, el titular de Justícia, Juan Carlos Campo, ha insistit a assumir "amb naturalitat" la decisió que prengui el seu Ministeri, sigui quina sigui.

En declaracions als mitjans de comunicació, Ábalos ha remarcat que s'està en un procés establert per la llei, que ja hi ha informe del Tribunal Suprem i que ara el Ministeri de Justícia haurà d'estudiar-lo i elevar una proposta. En aquest punt, el ministre de Transports ha remarcat que ara "la potestat és de l'executiu", que "no és un tràmit judicial". El poder judicial, ha recordat, ja ha acabat la seva feina processant, condemnant i fent complir la pena als dirigents independentistes. Ara el govern central "tindrà en consideració els informes", però ha remarcat que "no condicionen la postestat de l'executiu". Ha acusat la dreta de "manipular" i "desinformar".

A partir d'aquí, el dirigent socialista ha defensat que "estem davant d'un problema polític" que no va saber encarar la dreta, i que "dins l'estat de dret hi ha aquesta possibilitat per a la iniciativa política". I ha aplanat el camí per a la possible concessió: "Ara arriba el moment d'encarar els problemes que tenim. I és el moment de l'audàcia i el valor per encarar un problema polític complex. La covardia, no assumir responsabilitats, mirar cap una altra banda és el que va fer l'anterior govern". Ha volgut deixar clar que no són aquí "ni per mantenir-se en el poder ni pensant a guanyar eleccions, sinó per resoldre un problema".

Amb Pedro Sánchez, José Luis Ábalos ha estat qui més clar ha parlat dins La Moncloa sobre aquesta carpeta. I no s'ha estalviat les comparacions, potser odioses. Ha retret al Tribunal Suprem haver-se posicionat a favor de l'indult al coronel colpista Antonio Tejero "pistola en mà al Congrés dels Diputats" argumentant utilitat pública. El ministre ha reclamat tant al poder judicial com a la dreta "una mica d'empatia i de coherència amb els nostres antecedents".

Campo insisteix en la "naturalitat"

L'encarregat justament d'acabar el tràmit dels indults, Juan Carlos Campo, tampoc no s'ha mogut de la seva posició. En una compareixença en comissió al Senat aquest dijous, el ministre de Justícia ha assegurat que no està preocupat per les crítiques que han emergit per la possible concessió de la mesura de gràcia. Ha admès que no vol fer soroll amb aquesta qüestió i ha expressat "reconeixement i admiració" pel Tribunal Suprem. Ara bé, el dirigent socialista també ha insistit en el seu missatge: cal assumir "amb naturalitat" la resposta que doni el govern espanyol a les peticions d'indult, tant és quina acabi sent.