Dos relats se superposen a la política espanyola aquesta setmana. A una banda, la carta d’Oriol Junqueras, avalant els indults i apostant per vies de resolució dialogades. Als antípodes, la triple dreta de Colón, que s’exalta contra qualsevol mesura de gràcia. En aquest context, des de La Moncloa s’aferren al “gest” del líder d’Esquerra per justificar la seva via. Però, a cinc dies de la concentració ultra, la portaveu María Jesús Montero també s’ha volgut dirigir als qui ho observen amb reserves. “Com a país tenim dret a passar pàgina”, ha defensat. Ha reiterat que el seu pla es troba "dins els límits". I ha argumentat que l’alternativa, el no fer res, és justament el que ha portat fins a aquesta situació.
En diversos moments de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra-portaveu ha dirigit un missatge als qui “viuen amb preocupació i patiment” tant el que va passar la tardor del 2017 com ara els indults als presos polítics. Montero ha subratllat que “el govern no és aliè a aquests sentiments”, però de la mateixa manera ha defensat que “no té sentit deixar la ferida” entre la societat catalana i l’espanyola que continuï “sagnant”. I hi ha insistit: “Som conscients que molts espanyols els costarà pensar si realment és convenient fer un pas en la direcció de l'acostament i el perdó”.
María Jesús Montero ha reclamat als ciutadans que tinguin “reserves o dubtes” que “confiïn en la capacitat de diàleg” d’aquest govern, a diferència de l’anterior, que va portar el conflicte fins on el va portar. Per a calmar tothom la dirigent socialista sí que ha promès “passos contundents” per a resoldre el conflicte polític, però tots “dins dels límits que tothom coneix”. En aquests “límits que tothom coneix” no existeix el referèndum d’independència, com ha deixat clar a preguntes dels periodistes.
Ha incidit especialment en diferenciar la seva estratègia de la del govern de Mariano Rajoy, que amb la seva inacció va incrementar els decibels i precipitar els esdeveniments. “Amb aquest govern això no passarà, perquè vetlla pel compliment a la legalitat i perquè no es produeixi cap de les situacions que es van produir amb el govern del PP”, ha deixat clar. També ha contraposat amb l’actitud de l’oposició de dretes, que “sembla que se senten còmodes en una situació d'enfrontament que propicien alguns partits independentistes”.
Ara el calendari portarà a una reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès al Palau de La Moncloa, com mana el protocol. Encara no se sap la data, a expenses de l’agenda internacional del líder socialista, però molt probablement tindrà lloc abans de la concessió dels indults, que s’esperen a finals de juny o principis de juliol. Pel que fa la taula de diàleg, des de l’executiu central volen reactivar-la “a la major brevetat possible”, quan així ho sol·liciti la Generalitat.
Des de La Moncloa reiteren el seu missatge: “El govern té l'obligació de fer el millor i creiem que el millor que pot passar és que deixem enrere aquest episodi i treballar pel retrobament dels llaços efectius entre catalans i entre Catalunya i Espanya i apostar pel diàleg com a oportunitat per arreglar els conflictes de la manera més democràtica i civilitzada possible”.
La carta té “cost” per a Junqueras
La carta d’Oriol Junqueras ha centrat bona part de les preguntes a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Fonts del govern espanyol admet que es tracta d’un gest que “té un cost” per al mateix president d’Esquerra Republicana, i que valoren molt positivament perquè va “en la direcció correcta”. A La Moncloa, però, hi ha certa preocupació per la pressió que puguin exercir tant Junts com la CUP per a mantenir les vies unilaterals. Pel que fa al seu propi cost, insisteixen que és més alt el cost de no fer res.