El govern espanyol manté el tipus i recepta calma després de la trobada de l’independentisme d’aquest diumenge a Waterloo. A ulls de la Moncloa, res ha variat i el taulell polític és clar: només Salvador Illa pot obrir “una nova etapa” amb la seva investidura com a president de la Generalitat; l’alternativa és el bloqueig i la repetició electoral. S’ha pronunciat d’aquesta manera aquest dilluns Pilar Alegría, portaveu de l’executiu presidit per Pedro Sánchez, quan se li ha preguntat sobre la cimera a Bèlgica que va reunir membres de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP, així com personalitats de les entitats. “Davant de processos d’investidura, cal deixar que el temps corri, encara queden dies per negociar”, ha manifestat la també ministra d’Educació i Esports.

En una entrevista a TVE, ha recordat que “la derivada és clara” perquè els socialistes es neguen a deixar que l’independentisme continuï governant a Catalunya: “O Illa o repetició electoral”. “És el primer cop que no sumen les forces independentistes”, ha destacat, a banda que s’ha mostrat confiada que hi haurà “diàleg” amb ERC perquè els republicans acabin entregant els seus vots a una candidatura del líder del PSC. Dit això, ha tornat a recordar que el PNB i els socialistes bascos van trigar unes quantes setmanes a segellar un acord malgrat que el resultat de les urnes a Euskadi del 21-A dibuixava una clara entesa entre les dues formacions. “Cal respectar els terminis”, ha insistit.

De la cimera d’aquest diumenge ha transcendit que s’hi va parlar sobre "la situació extremadament greu" provocada per la decisió del Tribunal Suprem de no aplicar la llei d'amnistia als líders del procés. Fonts dels assistents han assenyalat a ElNacional.cat que s’hi va parlar de qüestions importants, ara que hi ha pendent el retorn del president a l'exili en el marc de la investidura del proper president de la Generalitat.

A la reunió, que va durar poc més de quatre hores, hi van assistir, a més de Carles Puigdemont, el secretari general de Junts, Jordi Turull; Marta Vilaret i Juli Fernàndez en representació d'ERC; i Carles Riera en nom de la CUP. Pel que fa a les entitats independentistes, hi havia el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, el president de l'ANC, Lluís Llach, i el president de l'AMI, Jordi Gaseni, mentre que Toni Castellà hi va participar en nom del Consell de la República.

El PP denuncia que Sánchez ja fa un any que es troba “en el punt de partida”

Qui també ha estat preguntat per aquesta qüestió aquest dilluns ha estat el portaveu del PP, Borja Sémper, que ha criticat que ja faci un any que el govern espanyol es troba "en el punt de partida" de la legislatura. Ha denunciat així la seva dependència de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. "Ens trobem en el punt de partida en què el senyor Puigdemont convoca les forces rellevants de l'independentisme per veure com continuen fent el mateix", ha assenyalat el portaveu popular, que ha lamentat aquest escenari davant la "tensió política" i la "ruptura institucional" a la qual, a ulls seus, Espanya està sotmesa. Així, Sémper ha lamentat que les decisions del president socialista hagin mantingut “enrocada” la política espanyola des de fa mesos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!