El govern espanyol continua espolsant-se les responsabilitats pel retorn i posterior marxa de Carles Puigdemont i reitera el seu assenyalament directe als Mossos d’Esquadra. El ministre Óscar Puente insisteix que l’executiu de Pedro Sánchez “no té cap responsabilitat en aquesta fuga” i en el fet que el president a l’exili “hagi entrat a Espanya, hagi fet la seva performance i hagi marxat”. En canvi, esgrimeix que la “responsabilitat exclusiva i directa” era de la Generalitat de Catalunya, del Departament d’Interior i de la policia catalana, que eren les “forces de l’ordre que tenien encomanat complir l’ordre judicial” del jutge Pablo Llarena.

Per al ministre de Transport i Mobilitat Sostenible, l’ordre de detenció que continua en vigorha de complir-se agradi o no” i “s’hauria hagut d’executar” el dijous passat. “Puigdemont va estar envoltat de mossos i, en aquell moment, es podria haver procedit perfectament a la seva detenció i no es va fer”, ha etzibat als Mossos d’Esquadra. “Les responsabilitats, per molt que pesi a alguns, són on són”, ha conclòs. A més, ha argumentat que, com que Espanya i França són països integrants de l’espai Schengen, hi ha una “situació de lliure circulació de persones i béns entre tots dos països”, per la qual cosa no era “raonable” ni podia tenir “efectivitat” introduir “controls en els més de trenta passos fronterers que hi ha entre França i Espanya i limitar l’accés de les persones per intentar detenir Puigdemont”.

Així mateix, Óscar Puente ha catalogat el retorn de Puigdemont “d’espectacle poc edificant” i ha considerat que, amb la seva actuació, el “primer humiliat” va ser el president a l’exili. Tanmateix, ha reconegut que, després d’això, el govern espanyol no trencarà converses amb Junts al Congrés dels Diputats i ha subratllat que la roda de premsa d’ahir de la nova portaveu del Govern, Sílvia Paneque, va introduir “matisos importants” en el que ha “transcendit” sobre l’acord entre el PSC i ERC en relació amb el finançament singular de Catalunya.

La policia espanyola no va detectar Puigdemont a la frontera i va oferir suport als Mossos

Just ahir el Ministeri de l’Interior va contestar el requeriment que li va fer el Tribunal Suprem perquè donés explicacions per la no detenció de Puigdemont. El ministeri encapçalat per Fernando Grande-Marlaska afirma que “als dispositius de control i vigilància establerts per la policia espanyola i la Guàrdia Civil a la frontera amb França, així com a ports i aeroports, no es va detectar en cap moment la presència” de Puigdemont. A més, Interior va oferir a la Generalitat “qualsevol suport operatiu” per part de la policia espanyola i la Guàrdia Civil després que, a través dels canals i mitjans habituals de comunicació, la policia catalana els informés del “disseny del seu dispositiu específic i especial” per detenir Puigdemont. Tanmateix, aquesta ajuda no va ser “requerida” pels Mossos, més enllà dels “suports habituals prestats a través de la taula de coordinació operativa i d’intercanvi d’informació i intel·ligència”, segons apunta l’informe. Això sí, el Ministeri de l’Interior relata que, “una vegada coneguda la fuga de Puigdemont”, va impartir instruccions al cap superior de policia i al cap de la Guàrdia Civil a Catalunya perquè “s’activessin els recursos operatius i d’intel·ligència extraordinaris de tots dos cossos” per localitzar i procedir a la seva detenció.

Félix Bolaños també assenyala els Mossos d’Esquadra

El relat del govern espanyol està mil·limètricament calculat: des del retorn i marxa de Puigdemont, els ministres que s’han expressat sobre aquesta qüestió han apuntat directament cap a la policia catalana. L’endemà, Félix Bolaños va deixar clar que “tot l’operatiu policial” que havia de garantir que el ple d’investidura “es pogués desenvolupar amb normalitat” i que “es complís el manament” del Tribunal Suprem “anava a càrrec dels Mossos”, que són la “policia competent” i actuen com a “policia judicial”. El ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts va repetir el mateix ahir, tot subratllant, novament, que “Espanya i França són dos països de la Unió Europea” i que, com que formen part de l’espai Schengen, “hi ha llibertat de circulació i no hi ha control fronterer”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!