“Si s’ha de parlar el doble, ho farem”. Així respon a ElNacional.cat la sala de màquines de la Moncloa quan se li pregunta sobre el nou capítol en la relació entre el PSOE i Junts per Catalunya, ara que Carles Puigdemont ha decidit suspendre part de les negociacions amb el partit de Pedro Sánchez. Els socialistes han incomplert massa pactes amb els juntaires, el president espanyol es nega a sotmetre’s a la qüestió de confiança que li exigeix el president de la Generalitat a l’exili, i els independentistes se n’han afartat i han decidit per ara deixar en ‘stand by’ qualsevol conversa sectorial. Es tracta d’un nou cop de Puigdemont a Sánchez que arriba després que la Moncloa emmarqués els seus ultimàtums en un mer “joc de pressions” per aconseguir allò que el govern espanyol encara li deu. Ara, aquestes mateixes fonts asseguren que “no s’ha trencat res”, però admeten que refer els ponts és un “exercici de responsabilitat” per mantenir viva la legislatura. Sigui com sigui, la recepta de l’executiu de PSOE i Sumar per apagar les flames de l’incendi s’ha limitat a apel·lar a un diàleg entre ambdues formacions que ha estat fins ara estèril: les dues parts es reuneixen mensualment a Suïssa tal com es va acordar fa un any i mig, però els independentistes estan descontents amb l’absència de resultats d’aquestes trobades.
Ara, Carles Puigdemont ha exigit una nova trobada “urgent” a Suïssa per tal que el mecanisme de mediació internacional verifiqui el compliment dels acords. Les fonts del PSOE consultades per aquest diari insisteixen, més enllà de la dificultat per segellar els pactes, en la seva intenció de continuar conversant “en la discreció” amb Junts per Catalunya, Mantenen viva la confiança per continuar tancant “acords” amb la principal força independentista. I així es pronunciaven aquest divendres María Jesús Montero i Félix Bolaños. La vicepresidenta primera de l’executiu assegurava que és “inesgotable” la seva “capacitat de diàleg i acord” amb l’objectiu de “generar confiança”. I, per la seva part, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts asseverava que la Moncloa sempre “compleix” els seus pactes. I afegia: “Alguns dels acords amb Junts ja estan al BOE, alguns es troben en vies de materialitzar-se, i d’altres en negociació; quan hi ha discrepàncies, la fórmula és el diàleg”. Però Puigdemont, en la seva conferència de divendres, va enfocar la convocatòria d’aquesta nova reunió a Ginebra en la verificació dels acords, convençut que el mediador esperonarà els socialistes perquè compleixin allò que deuen. I Jordi Turull va assegurar aquest dissabte que la nova trobada servirà per valorar "si val la pena continuar o no" amb les converses.
L’estiu del 2023, a canvi del nomenament de la socialista Francina Armengol com a presidenta del Congrés dels Diputats, el PSOE es va comprometre amb Junts a fer oficial la llengua catalana a la Unió Europea. El més calent és a l’aigüera: Pedro Sánchez i el seu ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, van comprometre’s a principis d’aquesta setmana a fixar el reconeixement d’aquesta llengua a les institucions comunitàries com una de les seves prioritats en política exterior aquest 2025. El govern espanyol ha estat incapaç encara de convèncer la resta d’estats de la Unió i aconseguir el vot unànime a normalitzar el català, el basc i el gallec a les institucions europees. De moment, i per aconseguir quelcom que no seria suficient, l’executiu ha mogut fitxa per intentar que el Parlament Europeu permeti utilitzar-hi la llengua catalana, però els socialistes esperen que no hi hagi un posicionament de la cambra respecte d’aquesta qüestió almenys fins a l’estiu.
Un altre important incompliment per part del PSOE és la delegació de competències en immigració a la Generalitat. Ja fa més d’un any que ambdues formacions van pactar-ho. Però encara no s’ha segellat l’acord definitiu. Queden pendents encara alguns serrells importants. Aquest mateix divendres, just abans de la intervenció de Puigdemont, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, assegurava que el control de fronteres continua sent una línia vermella per al govern espanyol. El president a l’exili responia més endavant que el ministre ficava els peus a la galleda i l’acusava de no entendre el significat de la paraula “integral”, que és el tipus de delegació que es va acordar amb el PSOE.
El PSOE assumeix que cal tancar immigració
En la seva intervenció de divendres, Puigdemont va deixar clar sobre quines coses sí que poden continuar parlant Junts i PSOE i, per tant, quin camí han de recórrer els socialistes per desinflamar la relació: el català i la immigració. El Ministeri d’Exteriors, consultat per aquest diari, demana paciència amb el català; assegura que prem l’accelerador tant com pot en aquesta matèria i que és una de les seves prioritats a Europa. És en immigració, admeten alts estaments de la Moncloa des de fa setmanes, on el govern espanyol està obligat a avançar si vol continuar comptant amb Junts per Catalunya durant la resta de la legislatura: el mateix Pedro Sánchez admetia en conversa informal amb periodistes fa un mes que tancar un acord en immigració era indispensable per tancar un acord amb Junts en la senda de dèficit i negociar els pressupostos.
Perquè en el cas de l’amnistia, els socialistes insisteixen que ja han fet tot el que estava en les seves mans. Assenyalen que ara cal que es mogui fitxa des del Tribunal Constitucional, que ha de pronunciar-se sobre els recursos contraris a la norma, i també ho haurà de fer sobre la negativa dels jutges del Tribunal Suprem que es neguen a aplicar-la als líders del Procés. Per la seva banda, Sumar pressiona el PSOE perquè l'amnistia jurídica —la norma aprovada pel Congrés dels Diputats— es converteixi aviat en una amnistia política i se celebri una reunió a Brussel·les entre Carles Puigdemont i Pedro Sánchez. El president del govern espanyol hi està disposat. Ho veu "coherent". El president a l'exili manifesta que la trobada no seria la solució a la crisi oberta entre les dues parts, però veu amb bons ulls celebrar aquesta trobada.