El govern espanyol ja ha sortit en defensa de la seva reforma del Codi Penal i de la decisió que ha pres el jutge Pablo Llarena sobre Carles Puigdemont. Isabel Rodríguez, portaveu de l’executiu presidit per Pedro Sánchez, ha assenyalat que la decisió de Llarena d’exonerar el president a l’exili dels desordres públics agreujats (la reformulació del delicte de sedició) però mantenir la seva persecució per malversació i desobediència demostra que el referèndum de l’1-O “continua tenint condemna”. “Es conclou que aquells fets continuen tenint retret penal”, ha dit, a més d’instar Carles Puigdemont i la resta de líders independentistes exiliats a “respondre davant la justícia espanyola”.
Rodríguez ha insistit que en la reforma del Codi Penal, que ha entrat en vigor aquest dijous, continuen existint “eines” per perseguir l’independentisme en cas que celebri consultes com les d’octubre de 2017. “L’objectiu era harmonitzar” amb la tipificació de delictes que hi ha a altres països de la Unió Europea, ha insistit la portaveu del govern espanyol en declaracions davant la premsa. Preguntada per quina seria “l’eina” que utilitzaria ara La Moncloa en cas que l’independentisme tornés a fer com fa cinc anys, la també ministra de Política Territorial ha insistit que l’estratègia del seu executiu ha estat sempre la del “diàleg” i la “paraula”. “La Catalunya d’avui no és la mateixa que la del 2017”, ha insistit, a més d’afegir que “l’ordenament jurídic té elements suficients per evitar fets com aquells”.
Marlaska demana respectar la derogació de la sedició a Puigdemont
També s’ha pronunciat sobre aquesta qüestió el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que aquest dijous ha sortit en defensa de la decisió del jutge Pablo Llarena de derogar l’acusació de sedició al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sense substituir-la per la de desordres públics agreujats. “Hem de respectar les resolucions judicials”, ha afirmat quan arribava a unes jornades sobre seguretat viària que ha inaugurat al Congrés dels Diputats, a més de limitar-se a dir que “les resolucions judicials s’han de complir en els seus termes”.
D’altra banda, la ministra de Transports, la catalana Raquel Sànchez, ha reiterat que la reforma del Codi Penal promoguda per l’executiu del PSOE i Podemos i que ha entrat en vigor aquest dijous “no suposa establir menys garanties o despenalitzar”. Així mateix, també ha volgut aplaudir la feina feta pel govern presidit per Pedro Sánchez, en relació amb la seva estratègia vers Catalunya: “Ha contribuït en positiu per restaurar la convivència”.
Clara Ponsatí i Marta Rovira poden tornar a l’Estat
Una de les parts més destacades de la decisió de Llarena és que ara Clara Ponsatí i Marta Rovira passen a estar processades només pel delicte de desobediència, fet pel qual no es pot ordenar la seva detenció internacional ni nacional, ja que el càstig no és de presó, sinó d'inhabilitació a càrrec públic. Per tant, a partir d'aquest dijous Ponsatí i Rovira poden tornar a l'Estat espanyol. En la resolució, el jutge ordena la seva detenció, però "només a efectes de prendre'ls declaració".