És compatible la negociació bilateral” amb Catalunya d’un millor sistema de finançament i alhora “tenir en compte les singularitats” de totes les comunitats autònomes de l’Estat, defensa ara el govern espanyol. La Moncloa mareja la perdiu amb el finançament de Catalunya. Després que aquest cap de setmana Pedro Sánchez obrís la porta a posar fi a l’espoli català, el PSOE la va tancar dilluns negant-se a entregar als catalans un concert econòmic com el basc. I ara el govern espanyol embolica la troca i defensa que Catalunya tingui un finançament millor respectant sempre els marcs de la Constitució i de l’Estatut. Pilar Alegría, portaveu de l’executiu presidit per Pedro Sánchez, ha instat el PP a compartir quina és la seva proposta de reforma del model de finançament autonòmic, però alhora no ha concretat en cap cas quina és la proposta que té al cap el president espanyol. “Mai no hem parlat de concert”, ha afegit.

Davant els dubtes, la inconcreció i les múltiples interpretacions que es fan de les paraules d’aquestes últimes hores de Pedro Sánchez, el PSOE i el seu govern, ja han aparegut veus oposant-s’hi. Entre les quals hi ha la portaveu de Compromís al Congrés dels Diputats, Águeda Micó. Ha advertit que la seva formació s’hi oposarà en tant que l’apropament de Sánchez a Catalunya en aquesta qüestió és “partidista” per tal d’aconseguir la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat. Cal tenir en compte que el País Valencià també ha reclamat històricament una reforma del sistema de finançament autonòmic per pal·liar el greuge que pateix el territori. Sigui com sigui, el portaveu del PP, Borja Sémper, ha exigit aquest dimarts la convocatòria urgent del Consell de Política Fiscal i Financer i ha anunciat l'oposició del partit a “l’atropellament” que implicaria l’atorgament a Catalunya d’un sistema de finançament singular.

Alegría, però, en la roda de premsa al Palau de la Moncloa ha demanat debatre sobre aquesta qüestió amb “seriositat”, “serenitat” i “des de la realitat dels fets”. "No hi ha cap dubte que aquest és el govern de tota la història que més recursos ha donat a les comunitats autònomes", ha dit, perquè en els últims sis anys "han rebut més de 250.000 milions d'euros més que els que van rebre els últims sis anys del govern de Rajoy", i s'hi sumen 61.000 milions d'euros del pla de recuperació.

Així, ha reivindicat que la intenció de Pedro Sánchez en matèria de finançament ha estat sempre "garantir la igualtat dels espanyols" i "l'equitat i eficiència dels serveis públics", i que ara ha de millorar en un nou model que segons la portaveu del govern espanyol atendrà les necessitats i "singularitats" de tots els territoris.

Lloa el “magnífic treball” del fiscal general de l’Estat

Per altra banda, Alegría ha mostrat la seva confiança al fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, que aquest dimarts es reuneix amb els fiscals del Tribunal Suprem per ordenar-los el criteri definitiu del ministeri públic sobre la llei d’amnistia. "Està fent un magnífic treball i, per tant, confiança plena i absoluta a la seva tasca i professionalitat", ha dit després que el PP demanés la seva dimissió.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!