No calen primeres espases per a aixecar polseguera. N’hi ha prou amb un número dos com Rafael Pérez, secretari d’Estat de Seguretat, per a obrir una polèmica no només amb l’independentisme, sinó fins i tot amb els seus socis dels comuns. En el seu cas, després que ahir qualifiqués la comissaria de Via Laietana, a Barcelona, com un “símbol de servei públic” i de “democràcia”. Avui La Moncloa ha sortit al pas d’aquestes declaracions. Si bé eviten desautoritzar el número dos del Ministeri de l’Interior, sí que recorden allò obvi que no es va recordar ahir: que “va ser un lloc de repressió i tortura”. Cal recordar que el PSC s’ha posicionat a favor del trasllat i resignificació de l’actual prefectura de la policia espanyola.
Preguntada sobre la polèmica a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu Isabel Rodríguez ha assegurat que no li pertoca “interpretar les paraules de ningú” i que l’opinió del govern espanyol és que “va ser un lloc de repressió i tortures”. En aquest sentit, ha insistit que aquest executiu busca “dignificar la memòria democràtica” i “donar resposta a qui va patir la persecució en altres moments”. La dirigent socialista ha rebatut que el que volia fer el secretari d’Estat és “posar en valor el paper de la Policia Nacional a tot el territori del nostre país, també a Catalunya i Barcelona”.
No se sap si aquestes paraules serviran per a calmar els ànims. Avui mateix, ha comparegut el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, reclamant la “rectificació” o la “dimissió” de Rafael Pérez. També des de Junts per Catalunya han reclamat explicacions al govern espanyol. I fins i tot des de l’espai d’Unidas Podemos i concretament des dels comuns, que també han exigit una rectificació per part de Marlaska. Gerardo Pisarello ha denunciat que aquestes declaracions declaracions esborren "la història de violència" de la comissaria.
Missatge a ERC pels pressupostos
Ha estat la primera roda de premsa del Consell de Ministres després de la detenció del president Carles Puigdemont a l’Alguer. Però des de La Moncloa han volgut treure-hi ferro i fixar-se en el que hi ha per endavant. En primer lloc, la negociació dels pressupostos, que segons fonts del govern espanyol seran aprovats no més tard de l’11 d’octubre. En aquest context, Isabel Rodríguez ha llançat un missatge a ERC, assegurant que és un grup “suficientment autònom” per a definir el seu propi vot quan els comptes públics arribin al Congrés dels Diputats, sense deixar-se pressionar. Ho ha compensat amb una clara defensa de la taula de diàleg, davant “vies unilaterals” que no tenen cabuda.
“Hi ha raons molt poderoses perquè tots els grups donin una reforma afirmativa a aquests pressupostos”, ha defensat la portaveu de l’executiu central. “No entendríem i seria difícil per a aquestes forces polítiques justificar el seu no suport als mateixos”, ha conclòs Rodríguez.