El govern espanyol ha rebutjat aquest dimarts entrar al cos a cos amb Junts per Catalunya, després de veure’s obligat a ajornar la votació del sostre de dèficit per la impossibilitat d’arribar a un acord amb els independentistes. Tal com ha exposat Pilar Alegría, la portaveu de l’executiu presidit per Pedro Sánchez, la Moncloa s’obre ara a negociar una millora de la senda; tal com exigeix la formació capitanejada a Madrid per Míriam Nogueras: els juntaires han proposat que s’assigni a les comunitats autònomes un terç del marge de dèficit. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, no s’ha respost de forma directa a Junts per Catalunya, però s’han fet diverses apel·lacions a “l’oportunitat de diàleg” i la “voluntat d’acord” quan els periodistes han fet preguntes sobre l’exigència del partit de Carles Puigdemont. Paral·lelament, fonts de la capitania del govern espanyol apunten que la petició de Junts és "inassumible" perquè implicaria deixar que les comunitats autònomes s'endeutin massa, però celebren que ara hagin detectat "disposició de parlar" a la formació independentista.
La Moncloa sí que ha obert foc, en canvi, contra el PP. La també ministra d’Educació ha posat en relleu les diferències entre els presidents autonòmics amb carnet del PP i les decisions que pren la direcció dels populars al Congrés dels Diputats. Amb l’argument que el sostre presentat pels socialistes és beneficiós pels diversos territoris de l’estat i pels ajuntaments —perquè els permet endeutar-se—, Alegría ha recordat que “el PP no va votar en contra d’aquest sostre en el Consell de Política Fiscal i Financera; els presidents del PP s’hi van abstenir perquè saben que els 12.000 milions d’euros són beneficiosos”. “Però Alberto Núñez Feijóo pren decisions erràtiques i irresponsables, sempre en contra del govern espanyol”, ha manifestat.
Mentrestant, fonts parlamentàries del PSOE apunten a aquest diari que hi ha cert optimisme a les seves files, ja que hi ha previsions de creixement econòmic. Des de la sala de màquines socialista apunten que això pot millorar les negociacions amb Junts per Catalunya; i que si s’ha decidit retirar la votació de l’ordre del dia d’aquest dijous és perquè hi ha el convenciment que l’entesa és possible.
El govern espanyol, així, intenta guanyar temps per assolir un acord amb el partit de Carles Puigdemont, amb qui els negociadors del PSOE es van reunir divendres a Suïssa. Amb la decisió d’ajornar la votació, la Moncloa també ha esquivat la seva trenta-sisena derrota parlamentària aquesta legislatura. La derrota arribaria, a més, en una llei importantíssima, perquè és un pas imprescindible per aprovar els pressupostos del 2025, uns comptes que aquest dimarts Alegría no ha aclarit si l’executiu confia presentar en temps i forma. El passat 23 de juliol, en el primer aniversari de les eleccions generals del 23-J, Junts ja va tombar el sostre del Ministeri d’Hisenda, argumentant el dèficit d’execució pressupostària a Catalunya.
Model de finançament
Paral·lelament, en aquesta mateixa roda de premsa, Alegría ha instat el PP a deixar enrere els "discursos de confrontació" que ha desplegat fins ara i presentar una proposta pròpia sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic. Després de les primeres reunions del president espanyol, Pedro Sánchez, amb els presidents de Galícia i Andalusia la setmana passada, l'executiu recorda als populars que governen a 12 comunitats autònomes, i per tant haurien de fer "propostes constructives" sobre el nou model. "Fins avui no hem sentit cap proposta", ha dit la portaveu, i sí "discursos que ens porten clarament a la confrontació territorial" en una qüestió "fonamental" que cal abordar "amb serenitat, sensatesa i propostes constructives".