Pablo Iglesias va remar perquè Pedro Sánchez s'oblidés de l'alternativa de Ciutadans per centrar-se en la majoria amb independentistes, nacionalistes i sobiranistes. I aquesta mateixa via, la de la moció de censura i la investidura, sembla apuntalar-se amb els nous pressupostos de l'Estat. Avui el president Sánchez i la vicepresidenta Yolanda Díaz han escenificat la unitat abans del Consell de Ministres extraordinari. I després, un cop aprovat l'avantprojecte, conscient que falten vots, el govern central ha mirat cap a ERC i el PNB, que considera "prioritaris".
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha defensat que aquells que van donar suport a la moció de censura i la investidura són “socis prioritaris en el diàleg”, sense tancar la porta a altres incorporacions. En aquest sentit, ha citat específicament algunes formacions, com ERC, el PNB, Més País, Compromís o el Partit Regionalista de Cantàbria. Montero ha apuntat que les converses amb totes aquestes formacions ja transcorren amb normalitat.
En aquest sentit, la dirigent socialista ha subratllat que hi ha un “contacte fluid”, tant amb ERC com amb el PNB, i que plantegen peticions amb relació a polítiques d’inversió o projectes finançats amb els fons europeus. La ministra d’Hisenda ha desitjat que “totes dues formacions siguin raonables a l’hora de plantejar demandes”, que estan disposats a incorporar esmenes a través de la tramitació parlamentària, que començarà en les pròximes setmanes. Dimecres que ve seran presentats al Congrés dels Diputats.
Encara en el terreny polític de la negociació pressupostària, Montero ha defensat que el govern de coalició ha sortit “reforçat” de la negociació, malgrat els intensos debats que han mantingut els dos socis de l’Executiu. “Una negociació de pressupostos sempre és un exercici complex. Passa en un govern monocolor i en un de coalició”, ha assegurat la dirigent socialista, que ha reivindicat el diàleg, tant intern com extern, que és “una eina imprescindible en totes les lleis”. També “per resoldre el conflicte català”, ha afegit sense venir al cas.
María Jesús Montero també ha respost al Partit Popular, que assegura que aquests seran els últims pressupostos de Sánchez. “L’any passat ja deien que no tindríem pressupostos”, ha recordat la ministra d’Hisenda. En aquest sentit, ha assegurat que esgotaran els quatre anys de legislatura. “El PP no té cap altre discurs que intentar traslladar el desgast. Li diria al PP que l’ansietat no és bona, que aquest país necessita que el principal partit de l’oposició ajudi. Els ciutadans volen una oposició que sigui útil i constructiva”, ha conclòs al respecte.
Traspàs de Rodalies
El govern espanyol assegura no tenir constància, encara, de la carta que va fer arribar el president Pere Aragonès demanant el traspàs de Rodalies. No obstant això, la ministra de Política Territorial i portaveu de l'Executiu ha recordat que aquesta transferència forma part dels assumptes que s'abordaran aquest mes d'octubre en el marc de la comissió bilateral entre l'Estat i la Generalitat, tal com van acordar el passat 2 d'agost. "Ho abordarem en el si d'aquesta comissió tècnica", ha assenyalat.
El rei emèrit
Tant Montero com Rodríguez han estat preguntades per la situació del rei emèrit Joan Carles I, davant la probabilitat que la Fiscalia arxivi la investigació. La portaveu de l’Executiu no s’ha pronunciat sobre una hipotètica tornada a Espanya, assegurant que el govern és “molt respectuós amb totes les decisions personals” i que la seva relació és exclusivament amb Felip VI. Per la seva part, la ministra d’Hisenda ha evitat parlar de l’actuació de l’Agència Tributària en aquest cas, justificant que no pot parlar de “contribuents concrets”. Tot i això, ha defensat l’actuació de les autoritats tributàries.