Si no hi ha cap sorpresa, no hi haurà una guerra oberta entre militants socialistes quan s’abordi la carpeta del finançament autonòmic en el 41è congrés del PSOE que se celebra aquest cap de setmana a Sevilla. Així ho avalen en privat a ElNacional.cat fonts de la Moncloa, del PSC i crítics territorials al model singular per a Catalunya. La raó és que Ferraz ha presentat una ponència marc que no genera friccions a les bases, perquè ni menciona ni entra en profunditat en el pacte signat amb els republicans: aposta per un sistema de “singularitats” que atorgui més recursos “per a totes les comunitats autònomes”, reforci els serveis públics i es faci compatible la “solidaritat a igual esforç tributari amb el reconeixement de les singularitats”.
La proposta de Ferraz advoca per un nou model que proporcionarà un repartiment “més just del finançament” i acabarà amb el ‘dumping fiscal’. Defensen també la creació d’un “autèntic fons autonòmic per a la reindustrialització i la convergència de les rendes entre comunitats autònomes”. “No hi ha ningú que pugui estar en contra d’això”, apunta a aquest diari un membre del PSC que ha assistit en el primer dia del congrés de Sevilla.
I això, al capdavall, també ho admeten els crítics. Fins i tot el crític més crític de tots els crítics: Emiliano García-Page, que fa unes setmanes defensava des del palau de la Moncloa que “la riquesa de Catalunya és de tots”. Aquest divendres, el president de Castella-la Manxa ha assenyalat que li ha valgut la pena malparlar del pacte entre PSOE i ERC en els darrers mesos perquè, a parer seu, això ha provocat que Ferraz no hagi presentat una proposta ambiciosa. “S’ha traduït en una ponència que, de moment, manté l'essencial del projecte socialista de tota la vida”, ha assenyalat en una compareixença davant dels mitjans de comunicació. De fet, l’entorn del baró castellanomanxec reconeix que la proposta de Ferraz és “conciliadora”. Donen per fet que hi haurà debat entre la militància, però també que hi haurà pacte.
“Una altra cosa és el que pugui passar amb debats LGTBI o qüestions com la monarquia o la república”, admeten fonts de la direcció del PSOE, que veuen plausible que, com a màxim, s’aprovi alguna esmena transaccional en l’apartat de finançament. A més, les esmenes que queden vives per aquest congrés per part de federacions territorials no són agressives. Se n’han presentat més de 400, però no van gaire més enllà de reclamar un sistema “just”, “multilateral” i amb “criteris comuns”. I, com a màxim, mostren el seu rebuig a la federalització de l’Agència Tributària. Volen una administració central, diferent del ‘cafè per a tothom’ que ara proposa Pedro Sánchez per transposar el pacte amb ERC a la resta de comunitats autònomes.
La Moncloa, convençuda que hi haurà “acord satisfactori”
Paral·lelament, fonts de l’alta jerarquia del govern espanyol consultades per aquest diari confien que l’acord entre PSOE i ERC sobre el finançament singular de Catalunya quedi blindat després d’aquest congrés de Sevilla. “Zero preocupacions sobre aquest tema; hi haurà un acord satisfactori”, apunten fonts de la capitania socialista, que asseguren que les diverses federacions del PSOE aconseguiran, com a màxim, “pinzellar” el text sobre finançament que Ferraz ha imprès en la seva ponència marc.
El PSC, amb actitud pacificadora
Sigui com sigui, la portaveu del PSC, Lluïsa Moret, ja va manifestar que els socialistes catalans no temen que les esmenes, declaracions o recels d'altres socialistes al conclave facin "descarrilar" l'acord per un nou model de finançament a Catalunya. Els 86 delegats del PSC han acudit al congrés amb voluntat de "sumar" i amb una actitud "constructiva i pedagògica". Consideren que l’acord de finançament ja està “consensuat, aprovat i assumit plenament”. Una de les prioritats de la formació catalana aquest cap de setmana serà "reforçar" el lideratge i la figura de Pedro Sánchez, que consideren "inqüestionable".
Al cap i a la fi, l’actual bona relació entre el PSOE i el PSC es deu, també, al vincle que tenen els seus respectius líders. Salvador Illa i Pedro Sánchez es van deixar veure junts aquest passat estiu a Lanzarote, quan el polític català ja havia aconseguit ser investit president de la Generalitat; i tots dos duen als seus canells drets la mateixa polsera; de color vermell i formada per diverses cordes. L’entorn del president de la Generalitat explica a ElNacional.cat, sense entrar en cap detall, que es tracta d’una història personal entre tots dos.