Era evident que la detenció del president Carles Puigdemont crearia moltes turbulències, també en la política espanyola. Des de La Moncloa emeten comunicats que no diuen res, expressant "respecte" pels tribunals i poca cosa més. Però hi ha un temor: que tot plegat acabi afectant a la relació amb l'independentisme. Per això, aquest divendres, diversos ministres han corregut a intentar desvincular el que ha passat de la negociació dels pressupostos de l'Estat i de la taula de negociació entre l'Estat i la Generalitat. Són conscients que damunt la taula hi entra, amb més força, un vell element: la situació dels exiliats que no van resoldre els indults parcials.
En una entrevista a TVE aquest matí, Margarita Robles ha reiterat el "respecte a les decisions judicials" després de la detenció de l'expresident de la Generalitat, i ha remarcat que s'ha obert un "debat jurídic" que hauran de resoldre els tribunals. Si bé hi ha "termes jurídics que s'hauran de dirimir", la ministra de Defensa ha volgut negar que es tracti d'una detenció "il·legal", com denuncia la defensa de Puigdemont. Ha insistit que "ningú no pot eludir l'acció de la justícia", i s'ha limitat a demanar que no s'avancin esdeveniments.
Dit tot això, Margarita Robles ha volgut situar la detenció de Puigdemont "al marge" de la negociació dels pressupostos, que ha començat aquesta mateixa setmana amb les reunions del ministre Félix Bolaños amb els grups parlamentaris, entre aquests els independentistes. "No té cap sentit", ha valorat. La titular de Defensa ha separat "una situació personal", la de Puigdemont, dels comptes públics de l'Estat, que persegueixen "afavorir la vida de les persones i l'interès general".
En paral·lel, també ha parlat la ministra de Ciència, Diana Morant, en una entrevista a RNE. La dirigent socialista ha esperat que aquests fets no afectin el diàleg amb l'independentisme, especialment amb ERC. En aquest sentit, Morant ha defensat que "hauria de separar-se completament", que "la justícia va per un costat i les accions del govern, la política, va per un altre". Si bé ha expressat "respecte" un cop més pels tribunals, també ha recordat que l'executiu central "té una claríssima voluntat de tornar a un punt d'inici en el qual la política torni a asseure's i estableixi ponts".
El comunicat de Moncloa
Ja passada la una de la matinada, La Moncloa va emetre un comunicat públic on expressava el seu "respecte" a les decisions dels tribunals italians i concloïa: "En conseqüència, Puigdemont ha de sotmetre's a l'acció de la justícia, exactament igual que qualsevol altre ciutadà".
Es tracta d'un comunicat breu de tres punts. Per una banda, des del govern central asseguren que "la detenció del senyor Puigdemont obeeix a un procediment judicial en curs que aplica a qualsevol ciutadà a la Unió Europea que ha de respondre dels seus actes davant dels tribunals". Per altra banda, La Moncloa "manifesta el seu respecte a les decisions de les autoritats i tribunals italians, com sempre ho ha fet amb els tribunals espanyols i europeus que han dictat resolucions en els procediments judicials que afecten el senyor Puigdemont". I conclou assegurant que Puigdemont és com "qualsevol altre ciutadà".