El govern espanyol demana temps perquè la llei d’amnistia pugui aplicar-se íntegrament. Després que el ministre Óscar Puente reprovés ahir que la interpretació que fa el Tribunal Suprem de la norma de l’oblit penal “no té per on agafar-se” i retragués a l’Alt Tribunal que “s’extralimiti”, el ministre Félix Bolaños ha recordat que la postura del govern espanyol és una “posició coneguda”, ja que en el seu dia la Moncloa va mostrar la seva “discrepància” amb els “arguments jurídics” i les “valoració polítiques” que feien les resolucions del Suprem. El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts ha subratllat que aquesta discrepància “la comparteixen totes les parts que estan personades en el procediment judicial, excepte Vox” i ha recordat que totes elles, “incloent la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat”, han recorregut contra la decisió del Suprem.

📝 Nou incendi entre la Moncloa i el PP per les crítiques de Puente al Suprem per no amnistiar Puigdemont

 

Per tant, a parer de la Moncloa, ara cal esperar que la Sala d’Apel·lacions del Suprem “es pronunciï” i “aculli els arguments jurídics molt potents perquè es pugui aplicar amb tota normalitat una llei que és molt clara en el seu propòsit i lletra”. “Som un estat de dret i contra les resolucions contra les quals un discrepa el que cap són presentar recursos”, ha afegit Félix Bolaños després de visitar les obres del Viaducte Barranc del Cebollero de la línia d’alta velocitat a Almeria. Això sí, ha reconegut que, encara que “es discrepi” del Suprem, si de les seves decisions “es deriva una ordre de detenció activa”, aquesta “ha d’aplicar-se”.

Aquestes paraules de Bolaños arriben poc després que el secretari general de Junts, Jordi Turull, hagi retret a la Fiscalia i a l’Advocacia de l’Estat que no estiguin actuant davant la no-aplicació de l’amnistia. “No n’hi ha prou amb criticar, si algú sap que es comet un delicte, i això presumptament és un delicte de prevaricació, ha d’actuar”, ha esgrimit en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio.

🔎 Puigdemont infligeix a Llarena una derrota a ‘casa’ al mig del camí cap a la plena amnistia

 

El Suprem i el Constitucional, a la càrrega contra el govern espanyol

Les paraules d’ahir del ministre Óscar Puente han caigut malament al Tribunal Suprem i al Tribunal Constitucional, segons relata aquest matí El Mundo. Des de l’Alt Tribunal, assenyalen que “no hi ha extralimitació, sinó una mala redacció de la llei” i recorden que és el mateix que “va succeir amb la llei del sí és sí”. Tanmateix, les veus del Suprem reconeixen que estan convençudes, igual que Puente, que la majoria progressista del Constitucional corregirà les decisions del Suprem i resoldrà a favor que s’amnistiï la malversació atribuïda al referèndum de l’1 d’octubre. Al Suprem hi ha preocupació que això pugui traslladar la ciutadania que el TC farà justícia en corregir el Suprem. D’altra banda, fonts del TC consultades per El Mundo també lamenten les declaracions de Puente i reproven, en general, la “falta de prudència” d’alguns dirigents polítics. A més, sostenen que encara és “precipitat i arriscat” aventurar quin serà el desenllaç dels recursos que arribin al TC.

El Ministeri de l’Interior contestarà aquest dimarts el requeriment de Pablo Llarena

Així mateix, Félix Bolaños ha anunciat que el Ministeri de l’Interior respondrà aquest dimarts la petició que va fer Pablo Llarena sobre a “l’operatiu inicialment aprovat i disposat” per a la detecció de Carles Puigdemont “en frontera i posterior detenció” i a les “ordres que van ser cursades per a la seva detecció en frontera i eventual detenció després de la seva fuga”. En paraules de Bolaños, el ministeri encapçalat per Fernando Grande-Marlaska “reiterarà” que “l’operatiu que havia de garantir que el debat d’investidura es desenvolupés amb normalitat i l’operatiu per a l’execució de l’ordre de detenció” era un operatiu dels Mossos d’Esquadra i recordarà que “Espanya i França són dos països de la Unió Europea” i que, com que formen parteix de l’espai Schengen, “hi ha llibertat de circulació i no hi ha control fronterer”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!