El govern espanyol ha rebutjat aquest dimarts la proposta del PP de renovar i reformar el CGPJ simultàniament. La portaveu de l’executiu, Pilar Alegría, ha argumentat que en la seva defensa hi ha les declaracions esgrimides pel comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, aquest dilluns. Va mostrar-se obert a estudiar qualsevol proposta que sigui resultat d'un pacte PSOE-PP, però va assenyalar que és prioritari renovar el CGPJ en primer lloc i, en tot cas, més tard reformar la cúpula judicial.
"Per experiència sé que les reformes comporten més temps que una mera renovació", afirmava aquest dilluns Reynders. I de la mateixa manera s’ha expressat aquest dimarts la portaveu del govern espanyol. “Renovar el CGPJ no és una opció, sinó obligació legal”, ha asseverat, tot recordant que aquest dimecres, amb motiu del 45è aniversari de la Constitució espanyola, el PP hauria de reflexionar i renovar una cúpula judicial caducada des de fa cinc anys.
Alegría sí que ha dit que “posteriorment es podrà dialogar”, sobre una reforma del CGPJ. I de la mateixa manera s’expressen fonts del PSOE al Congrés dels Diputats, que insisteixen que l’obligació del PP és en un primer lloc renovar l’òrgan de govern dels jutges espanyols. I, en tot cas, més tard abordar si cal o no —i de quina manera— una reforma d’aquesta institució.
Aquest dilluns, Reynders es va mostrar més “preocupat” pel bloqueig del CGPJ que no pas per l’aprovació d’una llei d’amnistia a independentistes. Així es va pronunciar en una roda de premsa conjunta amb Félix Bolaños, en la qual el ministre de la Presidència i de Justícia va admetre que la Comissió Europea té “preguntes” al voltant de la llei que ha de reparar la persecució judicial a l’independentisme.
Demana un “vot de confiança” per l’amnistia
La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha tornat a utilitzar un dels arguments esgrimits per Pedro Sánchez per assegurar que l’amnistia és una mesura positiva. Ha demanat un “vot de confiança” a la ciutadania espanyola, posant sobre la taula la mesura dels indults, que també va rebre rebuig en un principi. Totes dues mesures serveixen, segons la Moncloa, en “favor de la convivència”. Les declaracions en roda de premsa de la també ministra d’Educació arriben després que El País publiqués una enquesta en què es posava de manifest l’ampli rebuig de la societat espanyola a l’amnistia.
Alegría ha destacat que l'aposta del seu govern és continuar fent passos "ferms i clars" per a la "normalització" de la situació a Catalunya, com va fer amb els indults. "Aleshores", ha recordat, "els ciutadans dubtaven dels indults, i avui els resultats són inqüestionables". "Amb la mateixa seguretat els trasllado que la llei d'amnistia caminarà molt clarament cap a la millora de la convivència al nostre país", ha afegit.