Al més pur estil sanchista, després que més de 200 artistes signessin un manifest per la llibertat del cantant Pablo Hasel, La Moncloa va fer un cop d’efecte. En forma de comunicat, va anunciar una iniciativa per a reformar el Codi Penal i evitar que artistes com el raper lleidatà o Valtonyc puguin acabar a la presó. Un capítol que ha derivat, un cop més, en una guerra civil dins del govern de coalició. Els dos socis volen capitanejar la iniciativa i s'intercanvien retrets en plena campanya catalana. I el soci gran avisa: es farà des de l’executiu, des dels ministeris de l’Interior i Justícia, curiosament tots dos en mans del PSOE. I es farà de forma reposada, sense pressa. L'únic que sembla ser imminent és l'entrada a la presó de Hasel.
La cronologia dels fets de la nova batalla. Aquest dilluns a la nit, a les 20:56, just abans dels telenotícies, La Moncloa va difondre un inconcret comunicat on es limitava a dir que revisaria els delictes relacionats amb la llibertat d’expressió, per a la despenalització en el cas de les manifestacions culturals i artístiques. Però res ni del com ni del quan. Aquest dimarts al matí, Podemos ha estat molt més concret, registrant una proposició de llei al Congrés dels Diputats, que ja havien preparat des de fa mesos. La iniciativa busca que expressions crítiques amb els poders de l'Estat no siguin considerades com a delicte. Però el soci majoritari ha avisat després: la reforma es farà en el marc de l’executiu, no en el marc del Congrés, i la treballaran els ministres Juan Carlos Campo i Fernando Grande-Marlaska.
Així, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, la portaveu María Jesús Montero ha situat la iniciativa dels seus socis en el marc de la campanya electoral catalana. En aquest sentit, la dirigent socialista ha assegurat que “algunes formacions volen capitalitzar algunes qüestions perquè diumenge tenim eleccions, i totes les formacions es volen situar en millors condicions de cara a la votació”. En el mateix context electoral ha situat les declaracions de Pablo Iglesias qüestionant la “normalitat democràtica” a l’Estat espanyol.
Per altra banda, des del govern espanyol refreden la imminència d’aquesta reforma. No es farà a través d’una reforma específica per la via d'urgència, sinó a través de la reforma global del Codi Penal, la mateixa que inclou la reforma de la rebel·lió i sedició. D’aquesta reforma no se n’ha sabut res mes des de finals de l’any passat, quan va expirar la promesa del mateix ministre Juan Carlos Campo per a dur-la al Consell de Ministres. Ha avisat que "no és una llei qualsevol que es pugui modificar de forma permanent", i que per això "cal un consens ampli".
Des de l’executiu central tampoc no donen detalls sobre el contingut, ni el de la sedició ni el dels delictes d’expressió. La portaveu ha dit que no coneix els detalls. Tampoc no ha aclarit un possible indult a Pablo Hasél en cas que la reforma no arribi a temps, Montero ha tirat pilotes fora i ha evitat respondre.
Més en el fons de la qüestió, María Jesús Montero ha justificat que la iniciativa ha de permetre “garantir la proporcionalitat” entre els fets i l’aplicació de la norma per a dotar de més seguretat la llibertat d’expressió. És una reforma, ha defensat, que “pot ser subscrita per gran part de la societat espanyola que assisteix atònita a aquestes conseqüències penals”. I ha conclòs: "És un govern que no només creu en la democràcia, sinó també en la participació i la capacitat d'escolta".
Les paraules d'Iglesias i el 14-F
Ho ha fet amb la iniciativa per despenalitzar els delictes d'expressió. I també amb les paraules de Pablo Iglesias assegurant que a Espanya no hi ha "plena normalitat democràtica" per l'existència de presos polítics i exiliats. La ministra socialista ho ha emmarcat, un cop més, en la campanya de les eleccions catalanes. Ha deixat clar que al govern espanyol "no hi ha cap dubte que Espanya és una democràcia plena" i que no hi ha presos polítics. "Vull entendre que les paraules del vicepresident són una expressió per millorar la qualitat democràtica del país", ha conclòs.
Crida a la participació
Pel que fa a les eleccions pròpiament dites, María Jesús Montero ha fet una crida a la participació dels catalans, que ha de ser "àmplia", però sempre "en condicions de seguretat". En els mateixos termes s'ha expressat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que ha expressat la “màxima confiança” en els organitzadors dels comicis i que tot sortirà bé, seguint els exemples d’altres eleccions celebrades a Espanya i fora d’Espanya.