El govern espanyol ha fet un gran esforç aquest dimarts al migdia per no acabar de pronunciar-se del tot sobre la nova proposta de Junts per Catalunya: multar aquelles empreses que es neguin a tornar al país, després de l’abandonament del 2017 promogut per l’Estat. “Sempre donem la màxima seguretat jurídica a les nostres empreses” ha respost en incomptables ocasions Pilar Alegría, la portaveu de l’executiu de Pedro Sánchez, i el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Han estat preguntats si això significa que estan en contra de sancionar les empreses que es mantenen fora de Catalunya, i Alegría s’ha negat a donar cap més pista.
Tampoc no es mouen ni un dit fonts del rovell de l’ou de la Moncloa. Des de la cúpula de l’executiu reiteren que encara a hores d’ara negocien amb Junts per Catalunya un acord per aprovar els decrets llei que es votaran aquest dimecres al Congrés dels Diputats. “Estem negociant”, reiteren en diverses ocasions. No sembla que al govern espanyol els agradi la idea de multar empreses, però alhora no deixen clar si es podria fer una proposta a la inversa: promoure amb incentius positius que aquestes entitats tornin a Catalunya. Des de l’executiu que presideix Pedro Sánchez recepten “prudència” i “respecte a les negociacions” amb el partit de Carles Puigdemont.
Cal tenir en compte una cosa, però: Junts per Catalunya ha desvinculat aquest dimarts aquesta proposta de sancionar empreses de qualsevol acord per donar llum verda als decrets llei del govern espanyol. I l’executiu tampoc no concreta si aquests aspectes han d’anar al mateix sac o no. Sigui com sigui, tot indica que a la Moncloa hi ha més optimisme per un acord amb Junts per Catalunya que no pas amb el PP. Assenyalen que Alberto Núñez Feijóo no té una actitud negociadora, mentre asseguren que amb els independentistes sí que hi negocien amb més profunditat.
Junts per Catalunya es manté en el 'No'
Aquest dimarts a primera hora, Junts per Catalunya ha proposat multar aquelles empreses que no tornin a Catalunya després de la seva fugida del país el 2017. Si bé aquest matí el portaveu de la formació independentista, Josep Rius, ha reclamat sancions, ha estat la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, qui ha insistit per activa i per passiva: “Sempre donem màxima seguretat jurídica a les nostres empreses”.
Rius ha insistit que estan en contra "d'uns quants elements" dels decrets perquè "agreugen l'infrafinançament" del Govern i poden "demorar l'efectivitat" de l'aplicació de la llei d'amnistia. "No volem que a la primera corba quedi impedida", ha dit sobre la llei que ha de reparar la persecució judicial a independentistes. Rius ha advertit que s'han de retirar els tres decrets i "refer-los temàtica per temàtica". "El PSOE confon negociar amb informar", ha asseverat. "No es pot donar la política de fets consumats", ha continuat. A banda de l'amnistia i el finançament, Rius s'ha mostrat en contra de la pujada de l'IVA de l'electricitat i el gas i ha demanat que l'IVA de l'oli sigui zero.