Nosaltres ja hem fet la nostra feina i ara toca que la llei s’apliqui”. És la resposta que ha donat aquest dimarts la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, quan se li ha preguntat sobre l’avís que ha fet Junts per Catalunya hores abans. En una entrevista a TV3, Jordi Turull ha condicionat el suport del seu partit a l’executiu de Pedro Sánchez al fet que la Fiscalia es querelli contra el Tribunal Suprem per negar-se a aplicar la llei d’amnistia a Carles Puigdemont i alguns dels seus consellers. El secretari general dels juntaires ha insistit que la Moncloa hauria de fer més per exigir que l'aplicació de la llei sigui més completa del que ho és ara.

 

Però la resposta d’aquest dimarts del govern espanyol ha passat per rentar-se les mans. “Tant el govern com el parlament han fet la seva feina amb l’amnistia, i ara toca aplicar-la”, ha reiterat la també ministra d’Educació i Esports. Sobre el fons de l’amenaça —que Junts desaparegui de la llista de socis parlamentaris al Congrés amb qui aprovar iniciatives—, Alegría ha insistit en el “caràcter dialogant” de l’executiu del qual forma part. “Això és el que continuarem practicant”, ha manifestat. Així, ha tret pit que, a parer seu, “l’única inestabilitat” que s’ha experimentat en el  món de la política en els darrers mesos ha estat el divorci entre PP i Vox, després que el partit d’ultradreta decidís estripar els pactes autonòmics i municipals entre les dues formacions. 

Les “singularitats” de la resta de territoris

Durant aquesta roda de premsa posterior al Consell de Ministres —la segona després de les vacances d’estiu— Pilar Alegría també ha estat preguntada per un dels temes estrella de l’actualitat política: el pacte sobre un finançament singular per a Catalunya a canvi d’investir Salvador Illa com a president de la Generalitat. Així, ha asseverat que el finançament singular ja “està recollit en altres territoris”, i ha posat com a exemple les Illes Canàries i les Illes Balears.

Així, i tal com va fer també aquest dilluns la seva homòloga al PSOE, Esther Peña, ha recordat que “una de les primeres singularitats fiscals que es van reconèixer van ser per a les províncies de Conca, Terol i Sòria”. “Sempre hem treballat tenint molt en compte les singularitats de tots els territoris", ha afirmat en aquesta compareixença davant dels mitjans.

Preguntada per enèsima vegada sobre quina és la definició que fa el govern espanyol del pacte signat amb Esquerra Republicana, Pilar Alegría no ha donat cap pista. ERC interpreta que ha signat un concert econòmic com el basc, mentre que això el govern espanyol ho nega. La portaveu de l’executiu que presideix Pedro Sánchez ha tornat a insistir que allò en què s’han compromès els socialistes és el negre sobre blanc que hi ha en el document signat pels dos partits; res més.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!