La decisió de Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) de rebutjar la querella que el president del govern, Pedro Sánchez, va presentar contra el jutge Juan Carlos Peinado ha estat mal rebuda per la Moncloa. El govern espanyol ha expressat la seva discrepància pel que fa als motius exposats pel tribunal per rebutjar la petició d'obrir una investigació de presumpta prevaricació contra el magistrat. La Moncloa opina que la resposta inclou "manifestacions inusuals i innecessàries". Ara bé, l'executiu no deixa de mostrar respecte per la decisió del tribunal, però fonts de l'executiu han admès que no comparteixen els raonaments jurídics i l'argumentació que recull la resolució judicial que s'ha anunciat aquest divendres.

"A la querella presentada ja s'advertia sobre la veritable finalitat de cridar a declarar de forma presencial el president del govern: convertir aquesta declaració en un instrument per perjudicar políticament l'executiu instrumentalitzant un procediment judicial", es queixen les mateixes fonts. La contestació de la Moncloa es produeix un cop la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior del TSJM ha acordat per unanimitat inadmetre a tràmit la querella interposada per l'Advocacia contra el magistrat de la causa sobre Begoña Gómez, dona del cap de l'executiu espanyol.

En la seva resolució, els jutges del TSJM lamenten el "caràcter especulatiu" en què es basa la querella de Sánchez i el "prejudici que la destil·la". Així mateix, apunten que l'ofensiva de l'Advocacia General de l'Estat obeeix a un "intent de tergiversar" la figura del delicte de prevaricació que s'imputa a Peinado.

La posició favorable de la Fiscalia de la Comunitat de Madrid

Al setembre, la Fiscalia de la Comunitat de Madrid va avalar l'admissió a tràmit de la querella presentada al juliol per l'Advocacia de l'Estat contra Peinado. El moviment es va conèixer poc després que Sánchez declarés davant la justícia com a testimoni en el cas que investiga presumptes delictes de corrupció i tràfic d'influències al voltant de Gómez. Aquest dilluns, en canvi, la Fiscalia de Madrid es va posicionar en contra de l'admissió a tràmit d'una altra querella contra Peinado. En aquest cas, interposada per la mateixa Begoña Gómez per un delicte de revelació de secrets i informacions processals.

En la resolució anunciada aquest divendres sobre la demanda de l'Advocacia contra Peinado hi ha el vot concurrent d'un dels magistrats, que es mostra favorable al fons de la qüestió, però n'ofereix alguns matisos, com proposar obrir una peça separada per abús i mala fe processal contra el president del govern espanyol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!