"La política fa estranys companys de llit", deia una font del govern espanyol als passadissos de la Moncloa sobre l'ofensiva duta a terme per Albert Rivera d'aliar-se amb Unidos Podemos (UP) per satisfer les mesures del pacte anticorrupció subscrit amb el Partit Popular. La formació popular ha decidit posposar algunes mesures sense termini fix, cosa que ha comportat que la formació taronja doni aquest capítol de l'acord d'investidura per trencat, i només es limitarà a negociar en endavant els pressupostos. Però Mariano Rajoy creu que l'ofensiva de Cs presentarà esculls.
"Sería un error polític i un perjudici electoral" per als seus socis, han indicat les fonts de l'executiu de Rajoy consultades, després de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Feien referència a les "manetes" fetes entre un partit –Cs– que en la darrera assemblea es va significar com a liberal progressista per fer front al PP, però que ara vol pactar amb Podemos, i també els socialistes. Són els tres mateixos grups que no es van posar d'acord per tirar endavant la investidura fallida de l'exsecretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ara fa un any.
El fet és que la regeneració és un element que vertebra l'oposició dels populars. Fa uns dies Rivera va presentar una proposició per impulsar una comissió d'investigació al Congrés sobre el finançament irregular al PP, juntament amb el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, i la d'Unidos Podemos, Irene Montero. Era una de les sis mesures del pacte amb Cs, que amenaçava de no ser duta a terme. Rajoy va dir en sessió de control que el pacte no detallava si havia de ser a la cambra baixa o al Senat. A la cambra alta, el PP té majoria absoluta, de manera que s'hauria assegurat el control del funcionament.
Això arribava després que el president de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez, es negués a dimitir, imputat pel cas Auditori, tot i el pacte del PP amb Cs a l'autonomia. A Génova continuen fent prevaldre el seu criteri que només es pot demanar una dimissió si hi ha apertura del judici oral, com regeixen els estatuts del partit. La formació taronja ha donat un termini perquè es posi a un altre president popular, d'acord manté la línia de negociació oberta amb PSOE del territori.
L'executiu central, però, legitima la seva posició en relació amb Cs i se sent poc pressionat, perquè creu que no afectarà la governabilitat. "No solament s'ha de fer una comissió sobre finançament per a un sol partit polític, sinó per a tots, que entenc que tenen el mateix objectiu i les mateixes finalitats", exposava el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo. "L'estabilitat és important, al final es tracta de donar solucions concretes als problemes dels espanyols", afegia sobre la possibilitat de perdre la confiança.
De moment, Rivera tractarà de contribuir a adreçar l'estabilitat, decidit a seguir negociant els pressupostos, igual que el PNB. Fonts de l'executiu espanyol asseguren que el projecte es presentarà a les Corts la primera setmana d'abril. Rajoy, per la seva banda, manifesta la voluntat de no convocar eleccions, després de les dificultats per a la formació de govern. No obstant això, la possibilitat que Pedro Sánchez torni a l'arena política sí que suposa motiu d'inquietud a la Moncloa.
Així les coses, les cites amb UP han continuat aquest divendres, a proposta de Cs. S'han reunit per abordar com suprimir els aforaments i impulsar la limitació de mandats del president del govern espanyol. La primera mesura passa per una reforma de la Constitució, que Cs vol que sigui exprés, tot i que la formació morada insisteix a demanar un referèndum. Però els de Rivera asseguren que això no serà "un problema" perquè la reforma tiri endavant. Rajoy afegeix que ell té un acord amb Cs, però si aquest en té un altre amb Podemos, ho "respectarà".
Ara bé, el PP no vol en cap cas aquest referèndum i només si es coneix "el punt d'arribada" de la reforma constitucional. A banda, els populars creuen que la limitació de mandats també passa per una modificació de la Carta Magna, tot i que Cs creu que es pot canviar la Llei del Govern. Amb la majoria popular, això també presentaria confrontació.
A la Moncloa ningú creu que hagi de prosperar l'entesa alternativa amb Podemos. "Tenen 110 diputats, això és prou per reformar la Constitució", exposaven fonts de l'executiu. Ja ho deia De Vigo durant la roda de premsa. "Fer manetes està molt bé, però jo em pregunto si no cal fer més coses".