Es respira un ambient diferent en les relacions entre La Moncloa i la Generalitat. Almenys en els departaments econòmics dels dos governs. Així es llegeix des de la capital de l’Estat, després de la celebració del Consell de Política Fiscal i Financera aquest dimecres. De fet, ha tornat la presència del conseller català del ram, fins ara relegada a segones espases. I des de l’executiu central només han tingut bones paraules cap a Jaume Giró, a qui descriuen pel seu tracte amable i les seves aportacions interessants. "Aquesta és la normalitat institucional que perseguim", asseguren.
Totes aquestes paraules en boca de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que en la roda de premsa posterior ha subratllat que el conjunt del fòrum ha “saludat” la presència del conseller de la Generalitat. Montero ha remarcat que ha tingut “un paper molt actiu”, prenent la paraula en gairebé tots els punts de l’ordre del dia “amb un to amable”. Segons la dirigent socialista, Giró també ha “traslladat l’agraïment i el reconeixement” al govern espanyol per la seva lluita contra la pandèmia. I ha conclòs al respecte: “No ha pogut ser millor el primer contacte”.
Tot plegat, a dos dies de la conferència de presidents autonòmics. El president Pere Aragonès serà l’únic absent, després que el lehendakari Íñigo Urkullu hagi negociat la seva presència. En aquest context, Montero ha reconegut el gest del president basc i ha estès la mà a Aragonès per a fer-ho. Tot i això, ha tret ferro a la més que probable absència, perquè “amb o sense el president de Catalunya”, serà una reunió “molt important”.
Ahir, la ministra d’Hisenda ja va expressar la seva voluntat de “revalidar” el suport d’ERC als pressupostos de l’Estat i de sumar-hi Junts per Catalunya. Caldrà veure si la interlocució amb Jaume Giró arriba a tant. Malgrat tot, ha deixat clar que “no contempla” que no hi hagi nous comptes públics per a l’any 2022.
Reforma del sistema de finançament?
No formava part de l’ordre del dia, però bona part dels consellers d’Economia i Hisenda han aprofitat el torn de “precs i preguntes” per a reclamar l’actualització del model de finançament i expressar les “dificultats” que comporta l’actual sistema. En aquest punt, María Jesús Montero ha remarcat que, per a tirar endavant amb la reforma, cal que els grups parlamentaris s’hi posin bé, sobretot el PP. “És imprescindible que hi hagi una actitud constructiva per part del PP per arribar a un acord sobre el model de finançament”, ha sentenciat en roda de premsa.
El contingut del CPFF
El Consell de Política Fiscal i Financera comptava amb diversos punts a l'ordre del dia. Per una banda, l’establiment del criteri de distribució de 13.486 milions d’euros addicionals incorporats als pressupostos d’enguany. Malgrat els recels de moltes comunitats, es farà per criteri de població ajustada. Durant la reunió, el Ministeri també ha anunciat que l'any que ve rebran una transferència addicional d'uns 3.900 milions per a compensar l'impacte negatiu de la crisi de la covid-19 en les liquidacions corresponents al 2020.
Per altra banda, s’han abordat les bestretes del sistema de finançament autonòmic. En total, les comunitats rebran l’any que ve 112.213 milions per aquest concepte, un 6% més que aquest any. També la transferència d’uns 3.000 milions d’euros per als efectes de la liquidació de l’IVA del 2017. Això es deriva que, en aquell moment, el govern Rajoy va canviar el sistema de gestió de l'IVA i va ampliar el termini que tenen les empreses per liquidar l'impost. Finalment, Montero ha comunicat la “taxa de referència” de dèficit per a les comunitats autònomes. Es manté en el 0,6% el 2022, malgrat que la Generalitat havia demanat ampliar aquest marge.