Després de la crisi desencadenada per la reforma laboral, arriba l'alto el foc a La Moncloa. Aquest migdia, el president Pedro Sánchez ha convocat les vicepresidentes primera i segona, Nadia Calviño i Yolanda Díaz, per a fixar una posició comuna. Després de la trobada, que ha durat una hora, totes les parts han mostrat el seu compromís amb la "derogació de la reforma laboral" en els mateixos termes que ho recull l'acord de govern de coalició. Fonts de La Moncloa defensen que estan "complint amb la paraula donada" d'aprovar una nova normativa laboral abans d'acabar l'any, que acabi amb els "desequilibris" de l'aprovada pel govern Rajoy. Això sí, més enllà del terme "derogació", que s'havia posat en dubte, no hi ha més concreció per part de l'executiu central.
La reunió, segons aquestes fonts, s'ha produït en un "clima positiu" i amb una "actitud constructiva". I ha servit per a constatar que "el govern espanyol està compromès amb la derogació de la reforma laboral del 2012 en els termes que estableix l'acord de coalició i el Pla de Recuperació enviat a la Comissió Europea". En aquest sentit, asseguren que "la temporalitat i la precarietat són, juntament amb la desocupació, les principals anomalies del mercat laboral espanyol i estem decidits a deixar-les enrere". Per això consideren "imprescindible disposar d'eines equilibrades en la negociació col·lectiva i alhora establir condicions clares per a la subcontractació".
En segon lloc, des de l'executiu central assenyalen que busquen un "acord amb totes les parts just i equilibrat" partint de la feina feta per la taula de diàleg social amb sindicats i patronal fins al moment. "Aquesta voluntat és la millor garantia d'obtenir una reforma duradora dins de l'acord establert amb la Comissió Europea al Component 23 del Pla de Recuperació", afirmen.
Finalment, des de La Moncloa asseguren que "l'objectiu del govern és construir un nou model de relacions laborals per al segle XXI que acompanyi el procés de modernització de l'economia gràcies als fons europeus, a través del diàleg social".
Fonts de l'equip de la vicepresidenta Yolanda Díaz es mostren satisfetes amb l'entesa assolida, que consideren que va en la línia del que reclamaven des del Ministeri de Treball.
Cap concreció
Però no hi ha cap mena de concreció en els detalls. S’ha vist clarament en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. A la ministra portaveu Isabel Rodríguez li han preguntat per activa i per passiva per aspectes concrets, com la preeminència dels convenis d’empresa per sobre dels convenis col·lectius o l’ultraactivitat. Al final, la dirigent socialista ha acabat deixant clar que no aprofundiria, apel·lant a la “discreció” perquè les negociacions arribin a bon port. “Em pot continuar preguntant que no li diré res més”, li ha respost a un periodista.
El terme “derogació”, que Sánchez va evitar aquest cap de setmana, és el que més cua ha portat. Ha aparegut finalment en l’acord dels dos socis. En canvi, Rodríguez ha evitat el concepte. Fins a l’última pregunta: “Qualsevol nova normativa implica la derogació de l’altra”. Ara bé, ha assegurat que volen anar més enllà d’una “contrareforma” i volen aprofundir en la transformació econòmica d’Espanya”. I ha insistit que el govern en bloc sempre ha estat d’acord en els continguts.
Satisfacció de Díaz i Calviño
Als passadissos del Senat, minuts abans de la sessió de control, Yolanda Díaz ha expressat la seva "satisfacció" pels fruits de la reunió celebrada aquest dimarts a La Moncloa. En declaracions als mitjans de comunicació, la vicepresidenta segona ha assegurat que "avui han guanyat els treballadors i treballadores del nostre país" i que "el que farem és complir amb l'acord de govern i, a més, complir amb el component 23 tancat en el seu dia i que el Ministeri de Treball va remetre a la Unió Europea". Si Díaz ha parlat a l'arribada, Nadia Calviño ho ha fet a la sortida. Preguntada sobre si estava contenta, la vicepresidenta primera ha respost que "clar".