Els plans es mantenen, malgrat els rumors que podria ajornar-se: la intenció del govern espanyol és reunir la taula de diàleg la setmana que ve a Barcelona. Així ho ha confirmat la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, que malgrat tot no ha avançat quin dia serà. També continua sent una incògnita la presència del president espanyol Pedro Sánchez, que ell mateix tampoc no ha aclarit. El que no és una incògnita són les línies vermelles de l'executiu central. Aquest dilluns, la portaveu ha reiterat el mateix missatge davant la reivindicació d'un referèndum: "Llei i Constitució".
En una entrevista aquest matí a RNE, Isabel Rodríguez ha insistit que la delegació espanyola no es mourà d'on es troba, "la llei i la Constitució", i la seva "agenda del retrobament". Per tant, res de referèndums, per molt que ho reclami la Generalitat. De fet, la portaveu espanyola ha reivindicat com per part seva han fet "esforços molt importants" perquè es construeixi una via de diàleg i que ara "calen passos de l'altra part", la catalana. "Els haurien de fer. Si pensessin en la societat, els farien", ha reblat.
En qualsevol cas, des de La Moncloa deixen clar que el calendari compromès no s'altera: reunió la tercera setmana de setembre, és a dir, la setmana que ve. Molt probablement el dijous o el divendres, un cop superat el primer ple al Congrés del període de sessions, tot i que Isabel Rodríguez ha evitat confirmar encara cap data per a la trobada, que s'està treballant amb Barcelona. "Faltava ajustar el calendari parlamentari, que la setmana passada no estava previst, i com que ens hem de desplaçar a Barcelona afectava aquesta reunió", ha justificat.
També s'estan "tancant" les qüestions que s'abordaran, segons ha explicat la portaveu espanyola, "perquè sigui una reunió de feina i no ens quedem al titular". Però continua havent-hi fortes discrepàncies sobre els assumptes que s'han d'abordar en aquesta taula de negociació. De fet, ha enviat el mateix missatge de sempre a l'independentisme: "Saben que hi ha un marc molt clar del qual el govern no es mou, que és la llei i la Constitució".
I en funció d'aquests assumptes es decidirà la presència o absència de Pedro Sánchez. "Dependrà dels continguts i si és útil si hi és o no hi és", ha conclòs al respecte.
La factura de la llum
L’altre gran front del govern espanyol en el nou curs polític és la desmesurada factura de la llum, que de moment no ha conegut límits. Davant d’aquesta qüestió, Isabel Rodríguez ha assegurat que l’executiu és “plenament sensible” al tema i no defuig “ni el debat ni l’acció”. En aquest sentit, ha defensat que han adoptat “iniciatives contraposades” als governs anteriors del PP i que de forma “imminent” —però no al Consell de Ministres de demà— aprovaran un “pla de xoc”.