Per una banda, el govern espanyol se'n renta les mans i assegura que no sol·licitarà l'execució de la sentència que ataca la immersió lingüística i obliga a un 25% de les classes en castellà. Per altra banda, però, el mateix Estat assenyala el camí a la Generalitat: la sentència és ferma i s'ha de complir. En aquests termes s'ha pronunciat, aquest dijous, la ministra d'Educació, Pilar Alegría, des del Congrés dels Diputats. Tot plegat malgrat que la sentència tenia a veure amb una llei educativa, la Llei Wert, que ja no està en vigor, després que fos substituïda per la Llei Celaá.
En una breu atenció als mitjans als passadissos del Congrés, la ministra d'Educació no s'ha estès gaire, assegurant que ja donarà "totes les explicacions" en el lloc oportú, però sí que ha estat clara en un aspecte: "Davant d'una qüestió com aquesta, davant d'una sentència ferma, no hi ha debat. És d'obligat compliment per part de qualsevol administració pública". I Pilar Alegria ha insistit en aquesta idea: "Sigui la Generalitat o qualsevol ciutadà, tots estem obligats al compliment de les sentències fermes".
En els mateixos termes es va pronunciar aquest dimecres la ministra de Justícia, Pilar Llop, que va recordar a la Generalitat que la resolució "s'ha d'executar perquè és ferma", en declaracions al programa Espejo Público d'Antena 3. "Els procediments d'execució tenen les seves fases, cal esperar veure com es van resolent; la resolució del Suprem ratifica la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i ara cal executar aquesta sentència, perquè és ferma, i correspon al mateix òrgan sentenciador donar-li l'impuls", va justificar la titular de Justícia. Mentrestant, la dreta espanyolista aposta fins i tot per un "155 educatiu", com van assenyalar ahir Pablo Casado i Inés Arrimadas.
Aragonès exigeix que defensin la immersió
En canvi, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha exigit al govern espanyol que es "comprometi" a defensar la immersió lingüística a Catalunya. L'endemà que el Tribunal Suprem torpedinés els fonaments de l'escola en català, Aragonès va reiterar que l'escola catalana "no es pot posar en qüestió". Des de Palma, el president va avisar l'executiu de Pedro Sánchez que no pot ser còmplice del possible retrocés. "És imprescindible que l'Estat surti en una clara defensa del model lingüístic i es comprometi a fer costat a l’ampli consens que hi ha a Catalunya", va insistir.
Simptomàtic o no, ahir els socialistes van absentar-se de la reunió dels grups defensors de la immersió amb el conseller Josep González Cambray. Els comuns sí que hi van anar.