El govern espanyol està satisfet i "molt còmode" amb la votació del suplicatori de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Des de la Moncloa assenyalen el “missatge clar” que envia el Parlament Europeu amb la seva votació per una "àmplia majoria". Per una banda, ho veuen com un “vot de confiança” en la justícia espanyola. Per altra banda, des de l’executiu central hi veuen un segon missatge: que és un afer intern i que com a tal el conflicte polític català “es resol a Espanya, no a Europa”.
El capítol dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí no s'ha tancat amb la votació que s'ha conegut avui. Tot just acaba de començar. El Parlament Europeu els ha aixecat la immunitat, però ara el jutge Pablo Llarena haurà de reactivar les euroordres si vol aconseguir la detenció. El cas quedaria en mans de la justícia belga, que en el passat ja ha rebutjat l'extradició de Puig, com la justícia alemanya ho va fer amb Puigdemont en el seu moment.
Així, la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, veu un “triple” missatge del Parlament Europeu. En primer lloc, que la condició d’eurodiputat "no pot aprofitar-se" per evitar comparèixer davant la justícia espanyola. I més quan els fets han tingut lloc abans d’aconseguir aquesta condició. En segon lloc, segons Laya, desmostra el "respecte" d'Europa a la justícia espanyola i "la solidesa de l'estat de dret a Espanya". Finalment, des de l’executiu central consideren que l’Eurocambra envia el missatge que el conflicte “es resol a Espanya, no a Europa”. En aquest sentit, defensen que el conflicte s’ha de resoldre a través del diàleg i la negociació en una taula bilateral. "Aquesta és la línia del govern d'Espanya estenent la mà a les forces catalanes per buscar una solució a través del diàleg i la negociació", ha conclòs Laya.
Fonts de l'executiu parlen fins i tot d'un "vot de confiança en l’estat de dret i el funcionament de la justícia a Espanya". No obstant això, són conscients que el recorregut no acaba aquí, sinó que fins i tot els tres eurodiputats independentistes poden portar aquesta votació al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i demanar mesures cautelars. Malgrat tot, celebren que l'Eurocambra "torni la pilota a Espanya, que és on hauria d'haver estat en tot moment".
Divisió del govern espanyol
La votació també ha servit per evidenciar, un cop més, les importants diferències entre els dos socis de la Moncloa. Mentre els eurodiputats socialistes espanyols han votat per aixecar la immunitat, Unidas Podemos hi ha votat en contra. Des del Ministeri d’Exteriors hi treuen ferro, però etziben que la formació de Pablo Iglesias ha votat el mateix que Marine Le Pen. En qualsevol cas, consideren que les posicions del PSOE i Podemos han estat “consistents” al llarg d’aquests mesos, i que totes dues forces defensen una sortida dialogada al conflicte.