La sentència del Tribunal Constitucional fracturat, que va tombar el confinament domiciliari, continua portant cua. Aquest dilluns han tornat els retrets des de La Moncloa, en boca de la seva nova portaveu. Isabel Rodríguez ha defensat que, si els magistrats "haguessin fet l'esforç de posar el seu cap en la situació concreta" de la pandèmia, haurien interpretat la legislació "d'una altra manera". En canvi, van quedar-se "només en conceptes jurídics", sense analitzar la realitat. Una opinió que és compartida per cinc magistrats més, que formularan vots particulars a la resolució, aprovada per un sol vot de diferència.
Després de setmanes de discussió, dimecres passat per fi va ser aprovada la ponència del magistrat Pedro González-Trevijano, encara que només fos per un vot de diferència, sis contra cinc. I la justificació per a tombar el confinament domiciliari era tècnica. El text aprovat argumenta que la suspensió d'un dret fonamental s'hauria pogut fer a través de l'estat d'excepció, però no de l'estat d'alarma. I deixar confinada tota la població a casa seva no és una "limitació", sinó una "suspensió" del dret fonamental a la lliure circulació de les persones.
En una entrevista aquest matí a la Cadena SER, la també nova ministra de Política Territorial ha expressat el "màxim respecte" pel Tribunal Constitucional. Tot i això, ha sostingut que els dirigents en aquell moment van actuar de la millor manera possible, en un marge de poques hores, davant la "mort". I és en aquest "context" on s'han d'"interpretar les decisions polítiques i jurídiques d'aleshores". I hi ha insistit: "L'estat d'alarma va ser útil. Va respondre a les necessitats del moment. I cap espanyol hauria entès que haguéssim trigat 15 dies des que vam prendre consideració de l'estat d'alarma per debatre-ho al parlament".
Per altra banda, Isabel Rodríguez ha rebatut que fins i tot l'extrema dreta de Vox, que va recórrer l'estat d'alarma, hi va votar a favor, perquè es tracta d'una figura jurídica "molt més garantista" que l'estat d'excepció. "Vam actuar amb prudència, proporcionalitat i garanties per a la ciutadania", ha conclòs la portaveu de l'executiu central al respecte.
Les noves restriccions
Més enllà de la primera onada de coronavirus, Rodríguez també s'ha referit a les decisions que estan prenent les comunitats autònomes --com Catalunya amb el nou toc de queda-- per a frenar la cinquena onada. En aquest punt, la portaveu espanyola ha remarcat que seria raonable que hi hagués consens entre els tribunals superiors sobre les restriccions i que tots els governs segueixin uns "estàndards acceptats". També ha respost al PP que "en principi" no cal una llei de pandèmies com la que reclamen, perquè la legislació actual és suficient. "Les lleis sempre s'han d'adaptar, però sens dubte preveuen els escenaris", ha sostingut.