A les converses entre Esquerra Republicana i el PSC per trobar un acord d’investidura de Salvador Illa es parla sobre la creació del consorci tributari que marca l’Estatut, segons admeten fonts del govern espanyol. A la sala de màquines de la Moncloa reconeixen que no li consten “ni avenços ni retrocessos” en unes converses que, insisteixen, piloten els socialistes catalans. Així doncs, afirmen que les negociacions pivoten al voltant de la proposta que el líder del PSC ja va fer durant la campanya del 12-M: fer el que marca l’Estatut, que és crear un consorci que recaptaria el 100% dels impostos catalans; malgrat que la Generalitat no tindria la 'clau de la caixa' per gestionar la totalitat dels tributs. Continuaria estant en mans de l’Estat. I els republicans han insistit sempre que el seu objectiu és un finançament singular, un model similar al d’un concert basc al qual el govern espanyol s’hi oposa frontalment.

Fins ara, les mateixes fonts de l’executiu que presideix Pedro Sánchez havien assenyalat que buscaven “fórmules imaginatives” per convèncer els republicans d’investir Salvador Illa. I apuntaven, també, que es podia buscar una manera d’esquivar el Consell de Política Fiscal i Financera, que s’ha de reunir aquest juliol, quan quedarà un mes per poder investir el nou president de la Generalitat. Perquè les mateixes fonts apunten que volen arribar a un acord amb el PP per reformar el sistema multilateral sigui com sigui. I, a més, una reforma de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) necessita ser aprovada per majoria absoluta. I això implicaria que Junts per Catalunya avalés un acord entre ERC i PSOE, així com rebre també la llum verda de dues formacions integrades a Sumar que fa un parell de setmanes ja van avisar que estan en contra de la singularitat catalana: Compromís i la Chunta Aragonesista.

Què diu l’Estatut? L’article 204 assenyala que la gestió, recaptació, liquidació i inspecció dels tributs de l'Estat recaptats a Catalunya "correspondrà a l'Administració Tributària de l'Estat, sense perjudici de la delegació que la Generalitat pugui rebre d'aquest, i de la col·laboració que pugui establir-se especialment quan així ho exigeixi la naturalesa del tribut".

"Per a desenvolupar-ho es constituirà, en el termini de dos anys (el 2007), un consorci o ens equivalent en el qual participaran de manera paritària l'Agència Estatal d'Administració Tributària i l'Agència Tributària de Catalunya. El consorci podrà transformar-se en l'Administració Tributària a Catalunya", indica la llei autonòmica.

A finals del 2023, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja es va mostrar disposat a desenvolupar l'Administració Tributària a Catalunya; en una visita a Barcelona en la qual va aprofitar per reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Després de la reunió, va insistir que és un ens que figura en l’Estatut. “Una altra cosa és com s’ha de materialitzar”, va assenyalar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!