El govern espanyol ha assegurat aquest dimarts que el moviment d’Alberto Núñez Feijóo d’obrir-se aquest dilluns a una moció de censura amb Vox i Junts per Catalunya contra Pedro Sánchez “respon a un polític que està desesperat per la seva incapacitat de proposar un projecte propositiu pel país”. La portaveu de l’executiu, Pilar Alegría, ha afirmat que una maniobra per tombar el govern espanyol que impliqui Feijóo i Puigdemont en una mateixa equació equival a “una contorsió de Nadia Comăneci”. A més, ha opinat que les declaracions del PP el “desacrediten després de tot el que ha fet i ha dit”. “Feijóo està descartat pels qui realment mouen els fils en la dreta i la ultradreta d’aquest país”, ha sentenciat.

 

Fonts del govern espanyol asseguren que detecten un cert nerviosisme al PP, que es posa de manifest amb declaracions d’aquest tipus. Per molt que els populars siguin els favorits a les enquestes, els socialistes creuen el partit d’Alberto Núñez Feijóo ha rebaixat les seves expectatives de cara a aquests comicis. En converses informals amb periodistes, el nucli dur del govern espanyol fa broma dient que el PP volia guanyar les eleccions europees per deu punts de diferència i ara es conformarien amb una victòria de només un vot.

El PSOE va lamentar aquest dilluns que Feijóo s’obrís a tombar Pedro Sánchez en una moció de censura a través d’un pacte amb Junts per Catalunya. “Després d’incendiar els carrers, provocar un soroll insuportable a la vida pública i enganyar milers de ciutadans del país, Feijóo anuncia ara que el PP vol abraçar Puigdemont en una moció de censura al govern progressista”, va denunciar la portaveu del partit, Esther Peña. A parer del PSOE, al líder dels populars tant li fa el “com” i amb “qui”, perquè “està obsessionat a col·locar Abascal de vicepresident”. “La internacional ultradretana està disposada a tot per tombar el govern progressista”, va afegir.

El cas és que fins ara, Feijóo havia tancat la porta a presentar una moció de censura contra el president del govern espanyol, en tant que la correlació de forces al Congrés dels Diputats fa que només Sánchez hagi estat capaç fins ara d’articular una majoria al seu voltant. Ara, amb un resultat de les eleccions catalanes del 12-M enverinat i amb les eleccions europees a la cantonada, el líder del PP s’ha obert a impulsar aquest mecanisme després dels comicis continentals. Ho ha condicionat, tot plegat, a tenir el “context adequat” i “pensar que pot ser útil en aquest context”.

Ara bé, Vox ja va marcar distància amb aquest escenari, recordant que Junts per Catalunya no donaria suport a aquesta moció de censura de forma “gratuïta”. Així, el portaveu José Antonio Fúster va afirmar que la formació independentista és “incompatible” amb la d’extrema dreta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!