Primera veu del govern espanyol que es pronuncia sobre el retorn i posterior desaparició de Carles Puigdemont. 24 hores després que el president a l’exili irrompés a Barcelona i aconseguís escapolir-se dels Mossos d’Esquadra, ha sigut Félix Bolaños qui n’ha fet una breu valoració amb dues idees clares: la responsabilitat de l’operació policial era de la policia catalana i el retorn de Puigdemont no ha de tapar la investidura de Salvador Illa. El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts ha posat en relleu que el retorn de Puigdemont “no va aportar res a la societat catalana” i “no pot fer oblidar l’essencial”, que és que “Catalunya té un nou futur”. I ha reiterat que Espanya és un estat de dret on “es compleix la llei” i “s’han de complir els mandats judicials”. Les paraules de Bolaños arriben després del silenci sepulcral que va mantenir la Moncloa durant tot el dia d’ahir: els ministres només es van pronunciar a través de Twitter per felicitar Illa després de ser investit.

🔴 Última hora de Puigdemont, DIRECTE | Reaccions al seu retorn a Catalunya

 

Sobre l’operatiu policial per detenir el president a l’exili, a causa de l’ordre de detenció que Pablo Llarena manté en vigor malgrat l’entrada en vigor de la llei d’amnistia, Félix Bolaños ha esquivat qualsevol responsabilitat del govern espanyol i ha deixat clar que “tot l’operatiu policial” que havia de garantir que el ple d’investidura “es pogués desenvolupar amb normalitat” i que “es complís el manament” del Suprem “anava a càrrec dels Mossos”, que són la “policia competent” i actuen com a “policia judicial”. De fet, Bolaños s’ha remès a la roda de premsa que oferirà la cúpula del Departament de l’Interior i dels Mossos d’Esquadra a partir de les onze del matí.

El “patriotisme intel·ligent” de la Moncloa per obrir una “nova etapa”

Durant una breu intervenció davant els mitjans de comunicació des de París, on ha viatjat per assistir als Jocs Olímpics, el ministre Félix Bolaños ha celebrat la investidura de Salvador Illa com a 133è president de la Generalitat. A parer seu, l’arribada del líder del PSC a la Plaça Sant Jaume “obre definitivament” una “nova etapa” de “concòrdia, diàleg i futur” a Catalunya gràcies al “patriotisme intel·ligent” de les polítiques del govern espanyol encapçalat per Pedro Sánchez i a haver “iniciat el diàleg” amb les forces independentistes. Per a Bolaños, ara es deixa enrere una etapa de “fracàs col·lectiu i enfrontament” en la qual s’ha “posat l’accent en el que ens divideix”.

Llarena demana un informe al Ministeri de l’Interior i el PP reclama el cessament de Marlaska i Robles

L’espolsada de responsabilitats de Félix Bolaños xoca amb els pronunciaments que aquest matí han expressat Pablo Llarena i el Partit Popular. El jutge del Tribunal Suprem demana explicacions als Mossos d’Esquadra i al Ministeri de l’Interior per la no-detenció de Puigdemont. En una providència dirigida al ministeri encapçalat per Fernando Grande-Marlaska, vol conèixer els detalls sobre “l’operatiu inicialment aprovat i disposat per a la seva detecció en frontera i posterior detenció”, sobre les “ordres que van ser cursades per a la seva eventual detenció després de la seva fuga” i sobre els “agents responsables del disseny de l’operatiu, de la seva aprovació i de la seva execució o desplegament operatiu”.

Per la seva banda, el Partit Popular reclama el “cessament fulminant” de Marlaska i de la ministra de Defensa, Margarita Robles, per la “negligència” de l’operatiu policial i del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) en la impossibilitat de detenir Puigdemont. A més, el PP ha sol·licitat la compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats perquè doni explicacions. L’eurodiputada Dolors Montserrat lamenta que Marlaska i Robles feia setmanes que sabien de l’avís d’un “pròfug de la justícia que trepitjaria Espanya i que tenia una ordre cerca i captura del Suprem” i que, per tant, la responsabilitat govern espanyol era “posar a disposició de totes les forces de seguretat” els recursos per tal que la detenció “fos possible”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!