Hi ha hagut un canvi d’actitud des que Illa és president de la Generalitat; des de llavors estan submergits en un discurs completament incendiari”. Fonts de la Moncloa atribueixen el “canvi d’actitud” de Junts per Catalunya al desenllaç del tauler polític que van deixar les eleccions al Parlament del 12-M: el líder del PSC investit amb els vots d’Esquerra Republicana i els comuns. Els independentistes capitanejats per Míriam Nogueras al Congrés dels Diputats van clavar aquest dimarts al PSOE una nova plantofada. Sense previ avís i de forma inesperada, van tombar una iniciativa de regulació dels lloguers; trenta-cinquena derrota parlamentària de Sánchez aquesta legislatura. Junts per Catalunya, mentrestant, fa la mateixa anàlisi. Fonts del grup parlamentari a Madrid apunten que des del 8 d'agost (el pas de Carles Puigdemont per Barcelona i la investidura d'Illa) hi ha hagut "un abans i un després". Però els socialistes, confiats que cal esgotar el mandat, esperen que hi hagi un canvi en la manera de fer dels juntaires: “Confiem que ho digeriran i que voldran deixar de quedar constantment retratats al Congrés; governarem tres anys més”.

Aquesta digestió, segons opinen ministres de l’alta jerarquia del govern espanyol, ha d’arribar després del congrés de Junts que se celebrarà a l'octubre. Al capdavall, les mateixes fonts insisteixen que Pedro Sánchez no tem que Carles Puigdemont acabi aliant-se amb Alberto Núñez Feijóo. És el pronòstic que feia aquest mateix dimecres Gabriel Rufián, qui advertia que, en la seva opinió, Junts per Catalunya comença a construir una majoria a la cambra baixa amb PP i Vox. Però la Moncloa no ho veu de la mateixa manera: “Seria un suïcidi polític que donessin suport a una moció de censura d’una formació a qui constantment han titllat de repressora”, opinen. De totes maneres, fonts de la Moncloa i Ferraz apunten que els contactes entre Junts i PSOE són constants, però que ja fa temps que no es produeixen al més alt nivell. 

I de mica en mica es fa més evident la feblesa parlamentària que pateix Pedro Sánchez. El govern espanyol té en el seu horitzó la presentació dels pressupostos per l’any 2025. Fonts del Ministeri d’Hisenda apunten que els socialistes estan convençuts de presentar els comptes, tinguin o no tinguin els suports garantits per part dels socis. Ara bé, el moment de presentar-ho sí que dependrà del clima polític: l’entorn de la vicepresidenta María Jesús Montero admet que caldrà veure com respiren formacions com Junts.

El govern espanyol es nega a delegar íntegrament les competències en immigració

A l’horitzó també hi ha la qüestió de la immigració. Junts per Catalunya insisteix que, tal com va signar el passat mes de gener, la Moncloa està obligada a delegar “íntegrament” a la Generalitat les competències en aquesta matèria. El govern espanyol, de moment, s’hi nega. Les mateixes fonts consultades per aquest diari apunten que competències com el control de fronteres no es poden delegar; i que així ho estableix la Constitució. Ambdues formacions negocien, però Junts tornava a advertir aquest dimarts que no acceptarà un “pacte rebaixat”.

Les injúries a la Corona

Per altra banda, diversos ministres socialistes comencen a aplanar el camí perquè el PSOE accepti finalment incloure les injúries a la Corona en la reforma del Codi Penal. Diversos membres del govern espanyol amb carnet socialista admeten que ara s’obrirà un debat amb les diverses formacions, i que hi ha terreny en el qual cedir.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!