ERC i Junts per Catalunya van obtenir 227 vots cadascun en les eleccions municipals de diumenge passat a Sant Feliu de Buixalleu (Selva). L'Ajuntament d'aquest municipi de 804 habitants reparteix 7 regidors, que a causa d'aquest empat tècnic, no es podien repartir entre les dues formacions. Amb el resultat del 28-M, tant ERC com Junts tenien assegurats 3 regidors, però l'últim podia ser tant per a un partit com per l'altre. Aquest quart regidor a més, suposava la majoria absoluta. Davant la impossibilitat de desfer l'empat seguint les regles electorals, s'ha optat per decidir-ho amb l'atzar. Aquest divendres s'ha llançat una moneda de dos euros a l'aire, i el resultat ha atorgat a ERC la majoria absoluta al municipi. Amb tot, els regidors republicans han anunciat que buscaran una entesa amb Junts per intentar formar un govern unitari en els propers quatre anys de mandat.
Els representants de les dues llistes han assistit aquest divendres al recompte que feia la Junta Electoral de Zona (JEZ) a Santa Coloma de Farners. L'esperança estava posada en els dos vots nuls que hi havia al municipi, que podrien permetre el desempat. Després d'obrir els dos sobres, s'ha comprovat que eren nuls perquè hi havia dues butlletes amb les llistes d'ERC i Junts grapades en cada sobre, fet que invalida el vot. A continuació, la JEZ ha comprovat el registre digital per veure si coincidia amb el recompte que es va fer i, d'aquesta manera, confirmar l'empat tècnic entre Junts i ERC. La presidenta i els membres de la junta han revisat com desfer l'empat, situació en què la llei proposa fer-ho a sorteig. Per això el secretari ha tret una moneda de 2 euros de la butxaca i els republicans han decidit quedar-se amb la cara i els de Junts amb la creu. El secretari ha llançat la moneda a l'aire i, en caure a terra, ha sortit cara.
ERC i Junts es comprometen a buscar l'acord
Finalment, ha estat l'atzar el que ha fet que ERC obtingui la majoria absoluta en un municipi històricament governat per convergència. Tanmateix, ambdues parts han admès que la voluntat dels electors els obligarà a arribar a un acord per governar. Lluís Cardona, membre de la llista d'ERC, ha assegurat que no els ha "agradat" el mètode, però era l'única sortida possible per decidir qui es quedava el quart regidor en joc. Tot i així, Cardona celebra que s'hagi acabat amb "quaranta anys d'hegemonia de convergència" i és conscient que l'empat obligarà a les dues formacions a "arribar a un acord". En aquest sentit, el republicà ha assegurat que començaran una roda de contactes amb els membres de Junts per intentar teixir un pacte i obren la porta a crear un govern unitari d'ERC i Junts per al proper mandat.
Per la seva banda, el fins ara alcalde de Sant Feliu i candidat de Junts, Josep Roquer, ha destacat que "la gent ha votat 50 i 50" i per això és una mostra clara que caldrà tancar un acord entre les dues forces. "Una moneda no pot decidir el futur del nostre poble", ha afegit Roquer. Per això ha assegurat que "des del principi" han apostat per arribar a un acord amb els republicans que els permeti governar conjuntament i assegura que hauria mantingut la proposta si haguessin guanyat ells el sorteig. Ara, confia que els republicans facin el mateix tot i que afirma que "la pilota està a la seva teulada".
Junts guanya a Rasquera, a la Ribera d'Ebre
A Rasquera, un petit municipi de la Ribera d'Ebre de 787 habitants, també s'havia produït una situació similar en les eleccions municipals. Junts i Solidaritat Catalana per la Independència van empatar en la primera posició amb 132 vots cadascuna i ERC va quedar per darrere amb 118 vots. Totes tres formacions s'havien assegurat 2 regidors cadascuna, però faltava decidir a quina formació s'atorgava el tercer. Finalment, el llançament d'una moneda de 50 cèntims ha fet que Junts se situï com el partit guanyador. Tanmateix, en aquest cas cap formació arriba a la majoria absoluta, i per tant caldran pactes.