El Monestir de Montserrat, emblema de Catalunya que el 2025 celebra el seu mil·lenari, ha estat guardonat amb la Medalla d'Or del Parlament, la màxima distinció que atorga aquesta institució, segons ha anunciat aquest dimarts el president de la cambra catalana, Josep Rull. La Medalla serà entregada, com cada any, el 10 de setembre, en un acte que s'engloba dins la celebració de la Diada Nacional de Catalunya. "Amb aquesta distinció es vol destacar la contribució del monestir i de la seva comunitat al llarg de la història de Catalunya", ha explicat el president Rull, alhora que ha escrit la muntanya de Montserrat com a "emblemàtica" pels catalans i "inspiradora" per poetes i escriptors.
Un monestir que transcendeix la dimensió religiosa
Rull també ha destacat que amb els anys, el monestir de Montserrat no només s'ha erigit en el centre de devoció religiosa més popular del país, sinó que ha transcendit el seu significat i també s'ha convertit en una "destinació de pelegrinatge universal i de visita obligada per a no-creients o persones d'altres creences". Així, el president del Parlament ha destacat la seva importància religiosa, però també el fet que l'hagi transcendit: "És molt més que un lloc de recolliment, de pregària o de professió de la fe cristiana. Transcendeix la seva dimensió espiritual i religiosa per representar també el sentiment de catalanitat, d'arrelament a aquesta terra, a Catalunya, de tot un poble i tota una nació", ha explicat Rull en una declaració institucional després que la Mesa del Parlament aprovés per unanimitat atorgar aquesta distinció al Monestir a proposta de la presidència.
Parlament i Monestir, un mil·lenari de relacions
Minuts més tard que Rull anunciés aquest guardó, l'abat i la comunitat de Montserrat han emès un comunicat expressat el seu "més sincer agraïment" per la decisió presa per la Mesa del Parlament: "És per nosaltres un gran honor rebre aquesta distinció de la institució del nostre país que representa la voluntat de tota la seva ciutadania". Així, remarquen que la primera vinculació entre les dues institucions, Monestir i Parlament, es remunta també un mil·lenni enrere, quan el 1027, dos anys després que l'abat Oliba el fundés, aquest "presidí la primera assemblea de Pau i de Treva de Déu a Toluges, considerada el germen del parlamentarisme català".
En el comunicat d'agraïment i com ja ha fet Rull subratllant el paper de Montserrat com a "representant de la catalanitat", el Monestir destaca que sempre ha estat un "lloc de fe profundament arrelat i identificat amb la terra catalana". Així, aquesta distinció és rebuda com un "estímul per a continuar treballant a favor de la societat d'acord amb els mateixos valors que l'abat Oliba va inculcar a Montserrat en la seva fundació: la pau, l'acollida, el diàleg, la solidaritat, en definitiva, la promoció i defensa dels drets humans".