La ministra de Sanitat, Mónica García, aspira a formar part del Consell Executiu de l'OMS. La titular del govern espanyol ha presentat aquest dilluns la seva candidatura per esdevenir part de l'òrgan de governança de l’OMS, que li permetrà "definir, determinar i incidir en les polítiques mundials sobre salut". A través d'un comunicat, el ministeri ha informat que, en cas de prosperar, seria la primera vegada que Espanya és al Consell Executiu des de l'any 2005. En aquest sentit, García ha afirmat que la seva presència dotaria el país d'un paper rellevant "que fins ara no havia tingut" i ha subratllat que, després de la pandèmia, l'executiu espanyol encara té més relació amb l'organisme internacional sobre la manera de concretar les polítiques públiques i d'entendre la salut "com una política global". "Estem orgullosos de poder presentar aquesta candidatura", ha confessat la ministra, que també ha compartit la notícia a través d'una piulada. Fins al mes de juny no se sabrà si la candidatura ha estat escollida per formar part de l'OMS.

"És hora que Espanya tingui més rellevància en les polítiques de salut mundials"

En el comunicat, García ha subratllat que el fet que Espanya tingui representació al Consell de l'OMS possibilitarà mirar la salut des d'un pla "més global", aprendre d'altres països i fer "incidència política" en els determinants socials de la salut, el canvi climàtic i la salut mental. Amb tot, la ministra ha assegurat que el Sistema Nacional de Salut és un referent i ha apostat per exportar-ne el model i la visió de com ha de ser. "És hora que Espanya tingui més rellevància en les polítiques de salut mundials", ha escrit en una piulada al seu compte d'X. 

Segons ha indicat el Ministeri de Sanitat, el Consell Executiu de l’OMS està integrat per 34 membres “tècnicament qualificats en l’àmbit de la salut”. Els integrants s’escullen per un mandat de tres anys i la seva principal funció és donar efecte a les decisions i polítiques de l’Assemblea de la Salut, així com assessorar i facilitar el desplegament de les mesures acordades. Només fa set mesos que García ocupa el càrrec de ministra de Sanitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!