La vicepresidenta del Govern valencià i dirigent de Compromís, Mónica Oltra, no acudirà a l'Executiva de la coalició convocada per aquesta tarda amb la voluntat que els membres de la direcció parlin amb comoditat sobre els efectes polítics de la seva imputació judicial. Així ho ha decidit, teòricament, la mateixa Oltra.
Apartada de Compromís
La justificació és perquè es tracta d'una decisió col·lectiva sobre una qüestió política, no personal, segons han recordat a EFE fonts de la Vicepresidència del Consell. La trobada de la direcció de la coalició, que tindrà lloc a la seu de Compromís, a la plaça del Pilar, a partir de les 16.30 hores, va ser convocada abans de conèixer-se la circumstància judicial de la vicepresidenta, però s'hi van a abordar les conseqüències de la seva imputació per la gestió que va fer la Conselleria d'Igualtat dels abusos sexuals del seu exmarit a una menor tutelada.
Mónica Oltra forma part de l'Executiva de Compromís, integrada per 28 membres, entre els quals hi ha el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; la coportaveu, Àgueda Micó; l'alcalde de València, Joan Ribó; l'exconseller d'Educació Vicent Marzà; el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví; i el senador Carles Mulet. La vicepresidenta va assegurar divendres passat que no dimitirà després de la seva imputació judicial i que aguanta la pressió perquè considera que aquesta és una qüestió "política", fruit d'una "cacera de l'extrema dreta", i, segons recorden les fonts consultades, cal prendre una decisió col·lectiva perquè és una qüestió política, no personal.
Ximo Puig, taxatiu amb Oltra
Aquesta cacera no correspon amb els fets i les reaccions. A tall d'exemple, ahir, el mateix president de la Generalitat, Ximo Puig, va afirmar sobre el futur de la vicepresidenta del Consell que es tracta d'"una reflexió que no és personal", sinó "coral", en què cal posar per sobre el "no fallar-li a la societat valenciana" i que es concretarà "més aviat que tard". I va ser taxatiu amb la metàfora utilitzada sobre el cas: "No estic per a festes".
Fiscalia demana que sigui investigada
En paral·lel, l'oposició continua exigint la destitució d'Oltra mentre Compromís va advertir que si Ximo Puig optés unilateralment per apartar-la trencaria l'acord del Botànic, el pacte d'esquerres que des del 2015 sustenta el Govern valencià entre el PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem.
A principis de juny, la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) es va mostrar a favor que s'investigui Mónica Oltra per un suposat encobriment d'abusos. Concretament, va informar que l'alt tribunal valencià és competent per a la instrucció i, si escau, enjudiciament, de la vicepresidenta de la Generalitat valenciana i consellera de Polítiques Inclusives per la gestió del seu departament en un cas d'abusos sexuals del seu exmarit a una menor tutelada. La qüestió és que es van observar "indicis rellevants" de delicte i donada la seva condició d'aforada, per la seva condició de diputada (per Compromís) i vicepresidenta del Consell.