La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, s'ha donat un bany de masses aquest dissabte juntament amb els seus socis de partit en un acte a Alacant. L'endemà de la seva negativa a dimitir per la seva imputació pel presumpte encobriment d'abusos sexuals del seu exmarit a una menor tutelada, Oltra ha participat en l'acte sota el lema "Cap al Tercer Botànic". La trobada estava organitzada des de fa més d'una setmana, és a dir, abans que fos imputada per la sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

L'objectiu original era reivindicar les polítiques de Compromís en el govern valencià, no obstant això, s'ha convertit en un acte per mostrar el suport cap a la vicepresidenta valenciana. Així doncs, Compromís ha tancat avui files amb la vicepresidenta del Consell assegurant que és una figura imprescindible en el projecte polític de la formació, i el diputat al Congrés, Joan Baldoví, ha advertit: “si toquen a una, ens toquen a tots”. Durant l'acte s'ha pogut veure a Oltra ballant i rient amb el públic, una imatge que contrasta molt amb el moment polític que està vivint la consellera. El diari digital EsdiarioCV ha revelat unes imatges de la consellera durant l'acte que no la mostren molt preocupada, només 48 hores després de ser imputada pel presumpte encobriment d'abusos sexuals.

Suport de Compromís

El consell executiu d'Iniciativa-Compromís, reunit de manera extraordinària aquest dissabte, ha mostrat el "suport raonat" a Mónica Oltra i a la seva família i l'ha encoratjat a "seguir endavant" en la seva tasca com a vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives. Segons defensa la formació en un comunicat, "la presumpció d'innocència és una conquesta democràtica fonamental sobre la qual se sustenta qualsevol sistema democràtic. Vulnerar aquesta presumpció és qüestionar l'essència de la democràcia i la constitució". En aquest escrit, assenyalen que la denúncia contra Oltra "és fruit d'una campanya de l'extrema dreta subvencionada per les grans multinacionals amb una clara intencionalitat política" i afegeixen que "com és públic, al llarg d'aquests set anys de governs amb Compromís ha estat una pràctica habitual per a danyar la nostra reputació i acoquinar a la nostra militància".

Oltra poc més tard de les 11:00 hores del matí pujava a l'escenari acompanyada de l'alcalde de València, Joan Ribó, el diputat en el Congrés Joan Baldoví i dels dirigents valencianista Àgueda Micó i Juan Ponce al ritme de la cançó 'Mediterrània' de la banda valenciana La Fúmiga. Emocionada i amb llàgrimes als ulls començava el seu parlament, que posava la fi a l'acte, i ha dirigit unes paraules al seu germà, la seva mare i els seus fills: "Mamà, mai m'he apartat dels valors d'integritat i honradesa que em vau ensenyar papà i tu, pot is pel carrer amb la cara ben alta”; ha dedicat unes paraules també al seu germà: "no va traficar amb mascaretes ni va cobrar comissions, sinó que les va aconseguir gratis"; i finalment, als seus fills els ha dit que poden "anar amb el cap molt alt", i ha afegit "el més important és que us reconegueu com us hem educat a casa". "Aquí em teniu dempeus, perquè aquest no és un tema personal, és un tema polític". 

Avís a Ximo Puig

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha assegurat que "confia i posa la mà en el foc" per la vicepresidenta del Consell després de la seva imputació ha apostat per "reflexionar sempre" i ha avisat al president de la Generalitat, Ximo Puig: "Decisions unilaterals, ni una". Baldoví ha considerat que durant l'esdeveniment ha quedat molt clar el suport de la coalició a la vicepresidenta del Consell.  En aquesta línia, ha assenyalat que "les 54 querelles presentades contra --càrrecs de-- Compromís s'han substanciat en res", per la qual cosa ha expressat la seva "confiança" en Oltra, per qui posa "la mà en el foc". Preguntat per les declaracions del Puig, qui va reconèixer aquest divendres que la imputació d'Oltra obre una situació "complexa" i va apostar per "reflexionar i prendre decisions", Baldoví ha coincidit en la necessitat de reflexionar "sempre".